Osvrt sindikata Preporod na završenu školsku godinu

Osvrt sindikata Preporod na završenu školsku godinu

hrt.hr

Posljednji je dan nastavne godine koja je bila sve samo ne uobičajena. Upravo na takvu godinu osvrnuo se u Osijeku predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Željko Stipić, te govorio o nerealnom ocjenjivanju i nesavladanom gradivu, ali i novim oblicima nasilja u školi

Nastavna godine koja je, kao i drugo polugodište prošle, bila obilježena epidemiološkim mjerama i modelima nastave koji su se prilagođavali trenutačnoj situaciji. O negativnim učincima takve nastave poput nesavladanog gradiva, nerealnom ocjenjivanju, te novim oblicima nasilja u školi govorio je čelnik Preporoda Željko Stipić.

Nitko ozbiljno ne želi napraviti analizu postojećeg stanja. Neće biti dobro ako sve završi na ovome, jer nema volje za nadoknađivanjem onoga što se propustilo u savladavanju gradiva, rekao je Stipić napominjući da treba utvrditi stvarni učinak online nastave što prije temeljem relevantih pokazatelja, te razraditi program cjelovite nadoknade nesavladanog gradiva. 

Čelnik Preporoda osvrnuo se i na ocjenjivanje u vrijeme epidemiloških mjera, jer je kako je rekao upravo je nastava prema modelu C proizvela najveći broj ocjena koje nisu objektivan pokazatelj učeničkog znanja. Neprihvatljivo je da za vrijeme održavanja online nastave jedini oblik provjeravanja učeničkog znanja bude online odgovaranje.

Još je jedan problem zaintrigirao predsjednika Preporoda, a to je nasilničko ponašanje učenika. Iako je u prošloj godini vjerojatno došlo do smanjenja nasilničkog ponašanja među učenicima, nikako ne bi bilo dobro da dođe do potcjenjivanja ovog problema. Prošlotjedni događaj u jednoj zadarskoj srednjoj školi kada je učenik svoju nastavnicu pokušao otrovati dezinficijensom sve bi nas trebalo dodatno zainteresirati za problem sigurnosti u školama. Stipić je osobito nezadovoljan reakcijom resornog ministra Radovana Fuchsa koji je učenički prijestup nazvao neozbiljnošću.  

Predsjednik Preporoda Željko Stipić