Otočni sabor šokiran poskupljenjem

Otočni sabor šokiran poskupljenjem

Goran Kovacic/PIXSELL

Otočani će od prvog dana iduće godine skuplje plaćati prijevoz. Poskupljenje otočnih putničkih karata, a također i karata za vozila novi je udar na gospodarstvenike svih otoka hrvatskog Jadrana, smatraju u Otočnom saboru.

Također su nezadovoljni jer se nije ispoštovao dogovor da se ljetni plovidbeni red primjenjuje od 01.05 - 1.10, rekao nam je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić: Pretpostavljamo da je do toga došlo zbog Zakona o obalnom linijskom prometu u kojem stoji da je cijena otočne karte 50 posto od cijene sezonske karte. Najveće promjene dogodile su se u trajektnom promentu gdje je poskupljnje od 10, 15, čak i 20 posto. Smatramo da će poskupljenjem karata za otočane i njihova vozila, lančanom reakcijom poskupjeti i usluge, te namirnice, ponovno će to biti udar na gospodarstvenike jadranskih otoka.

 

U Agenciji za obalni linijski promet potvrdili su da se novi cjenici primjenjuju od 1. siječnja radi usklađenja s Zakonom iz 2016, a koji propisuje da visina popusta za povlaštene odnosno otočne karte može iznositi najviše 50 posto od sezonske cijene karte.
Međutim, u priopćenju navode novu poticajnu mjeru. Upravno vijeće Agencije je na nedavno održanoj sjednici razmatralo mogućnost poticanja povećanja prometa putnika i određenih kategorija vozila na otoke u izvansezonskom razdoblju. Uputili su preporuku brodarima na trajektnim linijama o smanjenju cijene karata u iznosu od 20 posto u dane vikenda. Mjera bi se primjenjivala dva mjeseca početkom iduće godine nakon čega bi se utvrdili financijski efekti, a ukoliko pojeftinjenje od 20 posto poveća broj putnika za otoke cijene u pomorskom prometu će pojeftiniti.

 

 

 

Komentari