Otvorena audiovizualna instalacija "Meštri" u riječkoj ribarnici

Otvorena audiovizualna instalacija "Meštri" u riječkoj ribarnici Otvorena audiovizualna instalacija "Meštri" u riječkoj ribarnici
Foto: Goran Kovačić / Pixsell Foto: Goran Kovačić / Pixsell
Foto: Goran Kovačić / Pixsell Foto: Goran Kovačić / Pixsell
Foto: Goran Kovačić / Pixsell Foto: Goran Kovačić / Pixsell
Foto: Goran Kovačić / Pixsell Foto: Goran Kovačić / Pixsell
Foto: Goran Kovačić / Pixsell Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Audiovizualna instalacija "Meštri" češkog suvremenog umjetnika Pavela Mrkusa otvorena je u riječkoj ribarnici u petak kao dio programskog pravca Lungomare Art projekta Rijeka 2020 - EPK. Jedna od bitnih točaka riječkog identiteta ima novu dimenziju.

Kako je kazala glavna voditeljica programskog pravca Lungomare Art Iva KelentrićPavel Mrkus je nekoliko noći gostovao na koćarici pri ribolovu u Kvarneru. Snimao je ribare tijekom njihovog posla te montirao video i zvučni zapis koji se emitira u zgradi ribarnice na glavnoj gradskoj tržnici.

Pavel Mrkus je rođen 1970. godine a diplomirao je na Akademiji umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu. Usmjerio se na digitalne medije i dinamičke tehničke slike. Sudjelovao je u mnogim važnim međunarodnim projektima, među ostalim na Venecijanskom bijenalu 2003. godine u kategoriji Individual Systems koju je koncipirao slovenski kustos Igor Zabel.

Slikovni zapis se projicira na četiri kružna elementa na kutovima galerije ribarnice, iznad prodavačica i kupaca.

Kelentrić je istaknula da se Mrkus zaljubio u atmosferu ribarnice od prvog posjeta te je želio ispričati ključan dio priče o ulovu ribe.

Direktorica Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota kazala je da su sve lokacije širom Primorsko-goranske županije, na kojima se postavljaju instalacije u sklopu Lungomare Art iznimne same po sebi, a instalacije ih dodatno obogaćuju. Ovo je treća otvorena instalacija, nakon onih u Lovranskoj Dragi i Brseču.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je ustvrdio da je ribarnica za Riječane kultno mjesto, a gosti grada se redovito oduševljavaju njenom arhitekturom i atmosferom. To je jedno od mjesta koje definira identitet grada, naveo je. 

Iva Kelentrić tumači kada možemo vidjeti i čuti instalaciju u ribarnici, ali i što slijedi u programskom pravcu Lungomare art, poslušajte:

Iva Kelentrić: dođite i pogledajte, pripremio Albert Petrović

Komentari