Perforacije u Rijeci: istraživanje vlastitih granica

Perforacije u Rijeci: istraživanje vlastitih granica

Jubilarno, deseto izdanje festivala Perforacije, koje je počelo ovoga tjedna i održava se u sedam gradova diljem Hrvatske skoro do polovice kolovoza, 19. lipnja nastavlja se programom Noć performansa u Rijeci.

Karen Nielsen iz Danske izvest će na prostoru Filodrammatice djelo "Party Conversation", koje se temelji na rukopisu za promjenjivi broj izvođača koji je napisala Karen Nhea tijekom svog boravka u Zagrebu. Pozvala je četvoricu kolega, likovnih umjetnika koji su tada živjeli i radili u Zagrebu, kako bi radili na tekstu, naučili ga napamet, recitirali ga i izveli zajedno s njom.

Tekst će izvesti Petra Drevenšek, Dora Fodor, Teuta Gatolin, Tara Ivanišević i Karen Nhea.

Program Perforacija u Rijeci dio je djelovanja Mreže izvedbenih umjetnosti, uz podršku zaklade Kultura Nova. Program se provodi u partnerstvu s udrugom Prostor Plus. Deseto izdanje Perforacija posvećeno je istraživanju vlastitih granica i pitanju na koje se sve načine festival može dodatno otvoriti.

Hrvatska autorica Luana Lojić predstavlja se radom "Fonoteka nečujnog: Zvuk H", koji označava početak skupljanja, sintetiziranja i materijaliziranja nečujnih zvukova. Djelo tematizira kako čuti kemijski element vodik (H) - od pokusa vidljivosti do zvuka spektralnih linija atoma vodika, a performativna instalacija posvećena je istraživanju njegova postojanja te je prvi korak serije zvukova koje se bave ozvučavanjem formula, elemenata, čestica, pokreta i ideja.

Rad je nastao u suradnji s Anom Kontrec s Matematičkog odsjeka te Tomislavom Smolčićem, uz mentorstvo profesora Dalibora Paara s Fizičkog odsjeka zagrebačkog PMF-a.

Još jedna umjetnica iz Hrvatske, Nikolina Butorac, najavila je da u performansu "Iza crvenog" materijalizira svoju ukočenost pred okolinom i društvom, koje je uglavnom indiferentno prema suvremenim kreativnim izričajima. "Sram dolazi od pokušaja da se predstavim nekome i kažem mu što radim. Sram i prema činjenici što vrlo teško nalazim poslove u struci. U ovom radu stvaram artefakte srama i boli, otiskujući vlastitom krvlju sve ono što čini moj identitet - stvari na meni i u mojoj torbi kao što su osobna iskaznica, indeks, radna knjižica, zdravstvene iskaznice, kondom, iskaznica HDLU-a, onoliko kuna koliko imam u novčaniku, hrana koju nosim u torbi", objasnila je.

Nakon Dubrovnika i Rijeke, festival nastavlja s izvedbama u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku i Koprivnici, a završava 13. kolovoza. Kustosica ovogodišnjih Perforacija je Karla Horvat Crnogaj.

 

Komentari