Počeo Benja 2.0: Tjedan glagoljice u Rijeci

Počeo Benja 2.0: Tjedan glagoljice u Rijeci Počeo Benja 2.0: Tjedan glagoljice u Rijeci
Foto: Kristijan Benić / GKR Foto: Kristijan Benić / GKR
Niko Cvjetković, Sandra Krpan, Srećko Jelušić i Ervin Dubrović pred novinarima (Foto: Kristijan Benić / GKR) Niko Cvjetković, Sandra Krpan, Srećko Jelušić i Ervin Dubrović pred novinarima (Foto: Kristijan Benić / GKR)

Funkcionalna replika Gutenbergove preše (Foto: Kristijan Benić / GKR)

Počeo je Benja 2.0: Tjedan glagoljice 2021., a radionički i znanstveni program trajat će u Rijeci do 30. listopada. Tri su vrste radionica u Palači šećerane namijenjene djeci i mladima, a škole su sve termine popunile tijekom samo 24 sata. Posebno je zanimljiva demonstracija rada tiskarske preše.

U jednom od prostora Palače šećerane u Rijeci postavljena je funkcionalna replika tiskarske preše na kakvoj su knjige u 16. i 17. stoljeću tiskali Johannes Gutenberg i domaći majstori: Blaž Baromić, Silvestar Bedričić i Šimun Kožičić Benja. 

Osim toga, u prostoru palače odvijat će se i likovna radionica Šarena glagoljica te radionica Glagoljica i 3D na kojoj će mladi posjetitelji spajati staro pismo i atraktivnu suvremenu tehnologiju printanja. Cilj je da što više toga polaznici radionica mogu napraviti svojim rukama. 

O uspostavljanju Interpretacijskog centra tiskarstva u Rijeci, novim znanstvenim istraživanjima glagoljice i sudjelovanju u Ćirilometodskoj kulturnoj ruti, čije je sjedište u Češkoj i koju financira Europska komisija, govorit će se u prostoru Sveučilišne knjižnice u Rijeci na predavanjima, znanstvenom skupu i okruglom stolu.

Detalje programa i kako na njima sudjelovati provjerite na www.benja.hr te poslušajte kako o manifestaciji govori i odaziv škola komentira predstavnik Udruge Typeflow, inicijator programa Benja 2.0 Srećko Jelušić:

Tjedan glagoljice u Rijeci, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari