Ponavljaju se tretmani suzbijanja komaraca, trošak snosi izvođač

Ponavljaju se tretmani suzbijanja komaraca, trošak snosi izvođač

Foto: osijek.hr

Tretmani suzbijanja komaraca provedeni u srijedu, 16. lipnja, sa zemlje i iz zraka na području cijeloga grada, prema ocjeni Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije nisu ostvarili očekivane rezultate, pa će ih izvođač ponoviti o vlastitom trošku.

NZJZ Osječko-baranjske županije utvrdio je da je na području Pampasa učinkovitost tretmana bla na razini od 66 posto, na području Juga II na razini od 79 posto, na području Retfale 68 posto, na području Iktusa 73 posto, u Sunčanoj ulici 52 posto te na području Novoga grada 95 posto.
"Željeni učinak nije postignut na područjima Podravlja, Tvrđavice, Bosutskog naselja i Donjega grada, stoga će izvođač tretmana 19. lipnja u tim dijelovima ponoviti tretmane suzbijanja komaraca. Sredstva za sve tretmane koji se ponavljaju osigurava izvođač", priopćeno je iz ureda osječkog gradonačelnika.
Jučer smo izvijestili da su rezultati nadzora nad tretmanima provedenim u utorak pokazali učinkovitost na području Vinogradske ulice (83 posto) i Sarvaša (97 posto), te nedovoljnu učinkovitost na području Nemetina, gdje će izvođač tretmana danas u tom dijelu grada o vlastitome trošku ponoviti tretmane suzbijanja komaraca.
"Napominjemo kako na tretiranim područjima nakon provedenih tretmana u pravilu dolazi do trenutnog smanjenja broja komaraca za 50-90 posto, no zbog neprekidnih ulijetanja komaraca s netretiranih područja, Grad Osijek u skladu s preporukama Zavoda nastavlja intenzivno provoditi tretmane suzbijanja komaraca. Pozivamo sugrađane da prilikom provođenja adulticidnih tretmana izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, a osobito vozače na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelare da zatvore svoje košnice", stoji u priopćenju.
Grad Osijek dosad je prema preporukama Zavoda proveo larvicidne i kombinirane adulticidne tretmane na ukupnoj površini od 23 316 hektara za koje je utrošio 2,5 milijuna kuna.