Predstavljen QtouR - virtualni vodič

Predstavljen QtouR - virtualni vodič

Foto: Stjepan Filipović

Predstavljen prvi hrvatski mobilni vodič, pametne aplikacije za Android i iOS uređaje: QtouR - virtualni vodič koji je implementiran u Franjevački samostan i muzej Vukovar .

Izradom edukativne mobilne aplikacije i interaktivnih online sadržaja - virtualni vodič kroz izložbu" Franjevački samostan i muzej svrstali su se u sam vrh suvremenih svjetskih muzeja koji u komuniciranju s posjetiteljima i prezentaciji baštine koriste napredne informacijske tehnologije.
Domaća tvrtka "BRACHA - obrt kulturnih i kreativnih industrija" razvila je prvu hrvatsku mobilnu aplikaciju koja u muzejima, galerijama ili na turističkim rutama funkcionira kao pametan i interaktivan osobni vodič. Aplikacija pod imenom "QtouR - virtualni vodič" koristi tehnologije lociranja, ali i prepoznavanja stvarnosti te tako
korisniku omogućuje iskustvo posjeta kao da je s njim stvarni vodič koji mu o prostoru ili predmetima kojima se približio odmah nudi zanimljive informacije.
QtouR - virtualni vodič implementiran je u cjelokupni kompleks Franjevačkog samostana u Vukovaru, na preko 3.500 kvadratnih metara. Uz pomoć mreže nevidljivih odašiljača koji se nalaze u prostoru prati kretanje svakog pojedinog
posjetitelja te mu na njegovom mobilnom telefonu u pravi čas, tj. u trenutku u kojem se on nađe u određenom prostoru ili pored pojedinih muzejskih izložaka o njima nudi niz multimedijalnih sadržaja i informacija. Uz automatsko prepoznavanje prostora i predmeta, posjetitelji kroz istu aplikaciju do informacija mogu doći i skenirajući
interaktivne QR kodove koji se nalaze unutar cijelog kompleksa samostana i muzeja.
QtouR - virtualni vodič trenutno radi na 5 jezika, a u Franjevačkom muzeju Vukovar sav sadržaj trenutno nudi na hrvatskom i engleskom jeziku.
"Ovakva vrsta pametnog virtualnog vodiča novost je u Hrvatskoj te smo ponosni što smo je među prvima implementirali u naš izložbeni postav i što je svim posjetiteljima možemo ponuditi u potpunosti besplatno", rekao je župnik, fra Ivica Jagodić.
Unutar istog programa izrađena je i interaktivna virtualna šetnja u 360° s audio vodstvom na hrvatskom jeziku. Ova virtualna šetnja predstavlja trenutno najveći virtualni obilazak samostanskog kompleksa s muzejom u Hrvatskoj. Posjetiteljima omogućuje online obilazak muzej na dvije etaže, crkvu, kriptu, zvonik s vidikovcem, klaustar, vinski podrum pa čak i vanjski prostor sa šetnicom i pogledom na Dunav.
Provedbu ovog programa sufinanciralo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. 
Na predstavljanju su govorili: župnik fra Ivica Jagodić, direktorica Turističkog zajednica grada Vukovara Marina Sekulić,  ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić i Josip Kralik, iz tvrtke Bracha koja je razvila aplikaciju QtouR - virtualni vodič.

fra Ivica Jagodić

Josip Kralik