Predstavljena dva broja Književne revije

Predstavljena dva broja Književne revije Predstavljena dva broja Književne revije

Osječki ogranak Matice hrvatske predstavio je posljednja dva broja Književne revije, časopisa za književnost i kulturu. O broju posvećenom osječkom pjesniku Eliju Panelli govorio je glavni urednik Ivan Trojan, a četvrti broj koji tematizira šezdesete predstavila je zamjenica urednika Tatjana Ileš.

Prvi broj Književne Revije, časopisa za književnost i kulturu osječki ogranak Matice hrvatske objavio je 1961. godine. Osječki je ogranak, kako je istaknuo predsjednik Ivica Završki, iznimno ponosan na časopis u kojem je većina osječkih, slavonskih, pa i hrvatskih danas etabliranih autora pisala i počinjala pisati u Reviji, a i budućnost će pokazati koliko časopisi imaju utjecaja na razvoj hrvatske kulture. Književna revija posebno promovira osječke i slavonske autore.
Treći broj Književne revije posvećen je osječkom pjesniku Eliju Panneli, a predstavio ga je glavni urednik Ivan Trojan. Elio Panella rođen je u Osijeku 1963., mogao je biti generacija quorumaša, no splet nesretnih egzistencijalnih okolnosti onemogućio je knjigovno pojavljivanje u osamdesetima. Sada naposlijetku možemo čitati njegove pjesme koje su objavljene u Književnoj reviji, odnosno 8 njegovih zbirki pjesama koje je kao autorski koncept namjeravao objaviti.
Četvrti broj posvećen je šezdesetima i zaključio je 2018., godinu u kojoj je obilježena pedeseta obljetnica revolucionarne i buntovne 1968. U Reviji su objavljeni tekstovi sudionika toga vremena, primjerice Zlatka Kramarića i Žarka Puhovskog, te osvrti na ostavštinu '68. danas, a podsjetit će nas i na književna djela o šezdesetima.