Predstavljena Književna revija

Predstavljena Književna revija

Foto: Stjepan Filipović

Osječki ogranak Matice hrvatske predstavio je Književnu reviju sa središnjom temom Ostanak. Pedesetak stranica Revije zauzela je studija "Oblikovanje kulturnog identiteta hrvatskih iseljenika u Dublinu" Lucije Ljubić i Doris Pavlović.

Rad je nastao na temelju diplomskog rada Doris Pavlović koja je s puno žara predložila temu da bi istraživala kulturni identitet Hrvata koji su iselili u Dublin i kasnije mi se učinilo, s obzirom na aktualnu osječku problematiku i hrvatsku uopće, da bi bilo vrijedno od toga napraviti i jednu veću studiju, rekla je profesorica na Odjelu za kulturologiju osječkog Sveučilišta i suautorica rada koji je zauzeo puno prostora u novom broju Književne revije, Lucija Ljubić. Po svom profesorskom zadatku doc. Ljubić je to uredila teorijski, dok je praktični dio i ideja oko postavljenih pitanja  potekao od Doris Pavlović. Tema je aktualna i jedna je od onih  o kojoj najčešće razgovaraju i stručnjaci opće prakse i onda se potkradaju i kojekakve katastrofične prosudbe, međutim nema mjesta nekom defetizmu  i katastrofičnosti, već da bi to sve valjalo popisati, istražiti i vidjeti što se u stvari događa i na koji to način možemo tumačiti, jer nije samo bitno pribaviti podatke. Bitno ih je protumačiti, interpretirati, vidjeti ih u svjetlu aktualnih teorija kojima danas raspolažu stručnjaci i koji se bave ne samo demografskom politikom  nego i općenito kulturalnom teorijom, pitanjem globalizacije, formiranja identiteta i slično, naglasila je doc. Lucija Ljubić.
Ideja se prvenstveno rodila što je tema bliska svima nama pogotovo ovdje u Slavoniji jer svatko ima nekog svog koji je otišao u Dublin ili u Irsku ili barem znamo nekoga kome je netko otišao. Trend je rapidno porastao ulaskom Hrvatske u Europsku uniju tako da u četiri puta manje razdoblja imamo četiri puta više iseljenih, istaknula je Doris Pavlović. Do sada nije bilo takvih istraživanja na ovu temu iseljenika u Dublin pa je i iz osobnih razloga, pošto su tamo njezini bliski prijatelji i sestra, iz tog razloga, ali i kulturološkog stajališta krenula je provjeriti kako funkcioniraju, žive i kako su se prilagodili. Očekivano je bilo što su se iseljenici izjasnili da im je u Dublinu kvalitetniji život i da su dobro prihvaćeni. Na pitanje: kada bi se poboljšala gospodarska situacija u Hrvatskoj bi li se vratili, velika većina se izjasnila da nebi te da planiraju ostati u Irskoj, ili potaknuti multikulturalnim životom tamo odseliti u neku drugu zemlju, upoznati druge kulture i snaći se negdje dalje, rekla je Pavlović.
Glavni urednik Književne revije Ivan Trojan istaknuo je da već treći put surađuju s Odjelom za kulturologiju osječkog Sveučilišta i to je suradnja koja potvrđuje njegovo stajalište kako Književna revija mora biti otvorena ne samo svim umjetnostima nego i institucijama koje se vezuju uz Sveučilište, zapravo kako bi to širili i svim ljudima u gradu i regiji koji čine nešto za njezin boljitak.

Lucija Ljubić

Doris Pavlović