Premijera ''Lude i novčića''

Premijera ''Lude i novčića''

Igor Kondić, Mitja Vukelić i njihove lutke (Foto: Tatjana Sandalj/Radio Rijeka)

Prvi put u Hrvatskoj u lutkarskoj predstavi koristi se animatronička, daljinski upravljana lutka. Ri teatar za četvrtak 28. studenog priprema premijeru predstave ''Luda i novčić''.

Luda i novčić je priča o ludi koja se, uz pomoć čarobnog novčića, na dvoru uspinje s dužnosti na dužnost, a da pri tom niti jednu ne zna obaviti kako treba. Sve dok ne shvati da bez muke nema nauke. Prema ideji Igora Kondića tekst je napisala Zlata Vukelić, a režiju potpisuje cijeli autorski tim. Kondić potpisuje oblikovanje scenografije i lutaka, a uz Tomislava Vičevića, Hrvoja Zubčića i Bojana Lakoša jedan je od izvođača. Inženjer telematike Mitja Vukelić osmislio je elektronički sklop prijemnika i upravljački sklop servo motora koji pokreće novčić, a potpisuje i glazbu te oblikovanje svjetla.

Sa željom da predstava doista bude posebna, a kazališna čarolija još veća, Ri teatar je u kreaciju lutaka uveo sasvim novu tehnologiju: čarobni novčić imena Miko lutka je na daljinsko upravljanje. Dakle, nije riječ o robotici nego o lutki animiranoj na daljinu, koja se ne kreće, ali otvara usta i okreće očima. Animatroničke lutke česte su na filmu, a prva u povijesti bio je Joda u Ratovima zvijezda. Druge lutke u predstavi Luda i novčić su klasične zijevalice, a ludu tumači živi glumac.

Edukativnu priču Ri teatar izvest će premijerno 28. studenog u 18 sati u Kulturnom centru Kalvarija, a do Nove godine igrat će je u vrtićima i školama. Pogledajte kako je nastajao Miko i poslušajte što je o sadržaju predstave i o tome zašto su upotrijebili novu tehnologiju Tatjana Sandalj doznala od Mitje Vukelića i Igora Kondića:

Komentari