Premijera "Majstor i Margarita" teško prohodna bez poznavanja predloška

Premijera "Majstor i Margarita" teško prohodna bez poznavanja predloška Premijera "Majstor i Margarita" teško prohodna bez poznavanja predloška
Svatko ima svoj križ (Foto: HNK Zajc) Svatko ima svoj križ (Foto: HNK Zajc)

Nataša Kopeč kao Margarita (Foto: HNK Zajc)

Premijerom "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova u dramaturgiji Dine Pešuta i režiji Selme Spahić počela je sinoć nova sezona u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana plemenitog Zajca u Rijeci. Riječ je o predstavi koja višestruko izaziva gledatelja.

Redateljica Selma Spahić najavila je šašavu i eklektičnu, predstavu potpuno različitu iz scene u scenu - i sve stoji. Ali ako ste pod "šašava" očekivali da ćete se dobro nasmijati, eto greške. Smijeha ima, međutim brzo zapinje u grlu jer je oštrica neprestano okrenuta u publiku koja je, kao deveti akter na sceni, nekoliko puta prozvana zbog odgovornosti. I kukavičluka, ako baš hoćete, a on je proglašen najvećim grijehom.

Literarni labirint ruskog klasika Mihaila Bulgakova Spahić i dramaturg Dino Pešut iščitavali su uprizorenjem biranih poglavlja. Rezultat je ludična predstava na rubu: pripovjednog, dramskog, postdramskog, teatra apsurda, fizičkog teatra. Na rubu kritike svih izama, posebno neoliberalizma. Na rubu ljubavne priče, priče o potrazi za istinom, o krivnji osobnoj i kolektivnoj.

Margarita Nataša Kopeč te Dean Krivačić, Anastazija Balaž, Jelena Lopatić, Jerko Marčić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić i Damir Orlić, to je ansambl koji predstavu izvodi glumački pošteno. Za scensku čistoću i dojmljivost zaslužni su scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Darinka Mihajlović i oblikovatelj svjetla Boris Blidar. Glazbu je potpisao Draško Adžić.

I dok golo tijelo na sceni više nikog ne šokira, prozivanje i provokacija krivnje ne sviđaju se mnogima. Stoga i mlaki pozdrav relativno malobrojne publike (unatoč tome što je sinoć otvarana sezona, u publici je ostalo dosta neispunjenih mjesta) višesatnoj izvedbi. "Majstor i Margarita" bit će predstava teško prohodna bez prethodnog poznavanja literarnog predloška, a koji su to slojevi što ih svatko može prepoznati provjerite u premijernom bloku do 21. rujna. Poslušajte:

Premijera "Majstor i Margarita" teško prohodna bez poznavanja predloška, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari