Prvi Forum ICT-društvo u Osijeku

Prvi Forum ICT-društvo u Osijeku Prvi Forum ICT-društvo u Osijeku
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Institut za europske i globalizacijske studije, uz Osijek Software City, u Osijeku je okupio poslovnu, akademsku i političku zajednicu na Forumu ICT-društvo. Na konferenciji se govori o tome kako informatičke i komunikacijske tehnologije učiniti razvojnim pokretačem Slavonije i Hrvatske.

"Forum zagovara stvaranje povoljne poduzetničke klime, reformu obrazovnog sustava te poboljšanje zakonodavnog okvira za ulaganje i razvoj ICT sektora", kaže utemeljitelj Instituta za europske i globalizacijske studije Anđelko Milardović. Ističe kako konferencija želi ponuditi rješenja za to kako uz pomoć ICT sektora zaustaviti iseljavanje, ne samo na primjeru grada Osijeka nego na primjeru cijele Hrvatske jer je to "razvojno i demografsko pitanje te pitanje budućnosti i opstanka".

Ohrabruje pritom da se Osijek već jest pozicionirao kao jedan od ključnih centara za razvoj ICT-a u Hrvatskoj. "Stvarno je jako puno truda uloženo unatrag pet, šest godina u cijelu ovu priču. Ovakav koncept kakav smo mi napravili s Osijek Software Cityjem ne postoji na puno mjesta. Tvrtke su se same organizirale i zapravo volonterski odrađuju inicijative koje se vežu uz našu udrugu", kaže Nandino Lončar iz osječke tvrtke Inchoo.

Da su razvojne prilike nevjerojatne jer u novim tehnologijama možemo biti konkurentni u svjetskim razmjerima istaknuo je poduzetnik Ivica Mudrinić. "Ovo je za hrvatsko društvo, za Slavoniju i Osijek prilika za skok. Neki smo dan, primjerice, čuli da će Ericsson Nikola Tesla osnovati centar za razvoj 5G tehnologije, što je najnaprednija tehnologija u mobilnim komunikacijama", rekao je Mudrinić. Ustvrdio je kako je samo na nama hoćemo li iskoristiti priliku, dovesti investitore i stvoriti radna mjesta kako bi Slavoniju pretvorili u najrazvijeniju regiju kao što je nekad bila.

Izvještaj za Dnevnik