Pulski volonteri Valentinovo posvetili borbi protiv nasilja

Pulski volonteri Valentinovo posvetili borbi protiv nasilja

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Valentinovo, praznik ljubavi, pulski su volonteri povezali s akcijom borbe protiv nasilja. U suradnji sa Sigurnom kućom Istra žele osvijestiti građane o problemu nasilja te ih informirati gdje i kako mogu zatražiti pomoć.

Samo je u 2016. godini u Hrvatskoj ubijeno 20 žena, njih 18 usmrtio je partner. Nasilja su sve brutalnija, tvrde u Sigurnoj kući Istra čiji telefon svakodnevno zvoni. "Vrlo, vrlo često traže ozbiljnu psihosocijalnu pomoć, pravnu podršku i u najtežim slučajevima smještaj u naša sigurna skloništa", kaže Jadranka Černjul iz Sigurne Kuće Istra.

"Samo ljubav, ništa nasilje" nazvali su pulski volonteri akciju kojom žele osvijestiti javnost o tom problemu. "Isto tako da pružimo neke alternativne načine provođenja slobodnog vremena za mlade kao što je npr. ova volonterska akcija", pojašanjava Tihana Fontana iz Volonterskog centra Istra.

Zgrožava činjenica da je 70% adolescentica u svijetu doživjelo nasilno ponašanje od svojih partnera. "Oni prepoznaju fizičko nasilje kao i većina ljudi, a daleko je teže ono psihološko, sad su i ova moderna nasilja preko društvenih mreža i jedan šamar i prvi šamar je isto neka indikacija da bi sutra to moglo izrasti u puno veće i gore nasilje" istaknula je Jadranka Černjul koordinatorica Sigurne kuće Istra.

Zato mlade kontinuirano educiraju. "Kako prepoznati nasilje" bila je i danas tema dviju radionica održanih u 2. razredima pulske gimnazije.