Pulsko rodilište otvorilo vrata u povodu Svjetskog tjedna dojenja

Pulsko rodilište otvorilo vrata u povodu Svjetskog tjedna dojenja Pulsko rodilište otvorilo vrata u povodu Svjetskog tjedna dojenja
Dan otvorenih vrata pulskog rodilišta u povodu Svjetskog tjedna dojenja (foto: Tatjana Kaštelan/HRT) Dan otvorenih vrata pulskog rodilišta u povodu Svjetskog tjedna dojenja (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)
Dan otvorenih vrata pulskog rodilišta u povodu Svjetskog tjedna dojenja (foto: Tatjana Kaštelan/HRT) Dan otvorenih vrata pulskog rodilišta u povodu Svjetskog tjedna dojenja (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Dan otvorenih vrata pulskog rodilišta u povodu Svjetskog tjedna dojenja (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

U povodu Svjetskog tjedna dojenja pulsko rodilište otvorilo je svoja vrata građanima. Ono je jedno od rijetkih u Hrvatskoj u kojima je broj poroda u porastu. Današnji dan ujedno je poziv trudnicama i dojiljama da se informiraju o dojenju od kojega, čulo se, ako je moguće ne treba odustajati.

Odziv trudnica i dojilja u na stručno predavanje u pulskom rodilištu bio je velik. Savjeti koriste i Leani Ritoša trećerotkinji iz Gračišća. Prva dva djeteta dojila je dvadeset mjeseci i sada treću curicu također, cijelu noć. Treba biti uporan i ne odustajati, ističe Ritoša. Bitna je ljubav i upornost.

U 90 posto slučajeva u našoj se regiji doji tri do četiri mjeseca. Do četrdeset posto rodilja doji do šest mjeseci. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji trebalo bi, isključivo dojiti, šest mjeseci. Nakon toga uz nadohranu do druge godine života, a ako dijete želi i dulje. Ništa ne može zamijeniti dojenje, na kojemu treba ustrajati, kaže doktorica Mirna Milevoj Ražem, voditeljica Odjela neonatologije.

Pulska bolnica stalno je u svojevrsnom baby boomu, kaže glavna sestra Službe za ginekologiju i opstetriciju Aleksia MatejčićNaše rodilište je jedno od rijetkih u Hrvatskoj uvijek 'u pozitivi', nemamo broj poroda u padu. Svakih mjesec dana barem je jednom tjedno jedan baby boom ali u prosjeku smo na tri do četiri poroda dnevno, ističe Matejčić.

Iz pulske bolnice pozivaju sve majke; trudnice i dojilje, te staratelje djece da dođu i informiraju se o svemu što ih zanima o dojenju. To mogu učiniti svakoga dana, a ne samo tijekom otvorenih vrata rodilišta.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Pulsko rodilište otvorilo vrata u povodu Svjetskog tjedna dojenja

Leana Ritoša, trećerotkinja iz Gračišća

Aleksia Matejčić, glavna sestra Službe za ginekologiju i opstetriciju

Mirna Milevoj Ražem, voditeljica Odjela neonatologije