Robot Rene - pomoć u dijagnosticiranju autizma

Robot Rene - pomoć u dijagnosticiranju autizma

Pilot-projekt "robot Rene"razvili su mladih znanstvenici s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te Elektrotehnike i računarstva.

Mladi hrvatski znanstvenici s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i njihove kolege s elektrotehnike i računarstva tvrde da roboti mogu pomoći djeci s poteškoćama u razvoju. Zajednički, uz pomoć robota Renea, razvijaju jedan od prvih projekata u svijetu koji će pomoći bržem dijagnosticiranju autizma.

Djeca s autizmom često pokazuju više sklonosti prema tehnici, tako robot Rene pozdravlja svoje male prijatelje, rukuje se s njima i odlazi u šetnju. 

Na sličnom projektu u dijagnostici autizma trenutačno rade još jedino znanstvenici s prestižnog američkog sveučilišta Yale. Hrvatska znanstvena elita tek treba istražiti koje su sve mogućnosti Renea i ovog pilot-projekta.

Međutim, iako hrvatska znanost počinje više ulagati u istraživanje autizma, na pouzdanu dijagnozu i dalje se čeka predugo. Nade da će dijagnosticiranje autizma ići brže, ipak ima. Za stručnjake iz područja robotike najveći je izazov i enigma ljudsko ponašanje, kako ga predvidjeti i iz toga dobiti pouzdane znanstvene rezultate.

U videoprilogu pogledajte više o projektu "robota Renea".