Štitnjača se liječi zdravim životnim stilovima

Štitnjača se liječi zdravim životnim stilovima

Predavanje dr. med. Sanje Toljan u prepunoj pulskoj Knjižnici (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Na predavanju naziva 'O medicinskom mediju i zdravoj štitnjači - uzroci i rješenja' koje je sinoć održano u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici nije bilo dovoljno mjesta za sve zainteresirane građane. Odgovore na brojna pitanja dala je doktorica Sanja Toljan iz Zagreba.

O ovoj žlijezdi i njezinim bolestima građani imaju jako puno pitanja, jer su nerijetki s problemom traženja prave terapije, budući da tableta ne daje željene rezultate. Ta žlijezda samo traži red i disciplinu, što je većini ljudi u užurbanom životu teško postići, kaže doktorica Sanja Toljan.

Noću treba spavati, a danju se hraniti u redovitim balansiranim obrocima s puno nutrijenata, dakle minerala i vitamina. Uz to, potrebna je tjelesna aktivnost, primjerice, najmanje pet tisuća koraka dnevno.

Ne manje važno, treba pronaći nešto što čovjeka ispunjava - slobodnu aktivnost, vrijeme za relaksaciju, ističe doktorica Toljan. Da je izlječenje na ovaj način moguće, dokazuju brojni pacijenti. Jer, riječ je o zdravim životnim stilovima koji su preporuka i Zavoda za javno zdravstvo.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Štitnjača se liječi zdravim životnim stilovima