Strukovnjaci više izloženi riziku ozlijeđivanja nego gimnazijalci

Strukovnjaci više izloženi riziku ozlijeđivanja nego gimnazijalci Strukovnjaci više izloženi riziku ozlijeđivanja nego gimnazijalci

foto: V. Šetka / HRT centar Zadar

Učenici strukovnih škola na praktičnoj nastavi više su izloženi riziku ozljeđivanja nego njihovi vršnjaci u gimnazijama i drugim srednjim školama. Zato je Medicinska škola Ante Kuzmanića pokrenula prije tri godine projekt "Radeći s dr. EU-Ozom" u koji se uključilo još pet škola iz više europskih zemalja. Budući medicinari svoje kolege iz Europe podučavaju kako pružiti prvu pomoć u školi, ili pak kasnije na radnom mjestu.

To je tek jedan od više međunarodnih projekata zadarske medicinske škole, koji u potpunosti financira Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Budući medicinari svoje kolege iz Europe poučavaju kako pružiti prvu pomoć u školi, ili pak kasnije na radnom mjestu. U goste su im došli učenici strukovnih škola iz Belgije, Poljske, Češke, Njemačke i Turske - njih stotinjak: 

prof. Edin Kadić, Medicinska škola Ante Kuzmanića, Zadar:

       Projekt koji je za cilj imao da spojimo našu struku medicinsku sa strukovnim školama Europe i da pokažemo neke mogućnosti da se učenici nauče, educiraju napraviti prvu pomoć pri nekakvim povredama u njihovim strukovnim školam, specifičnim za škole u kojima rade.

Mladi Nijemci pohađaju strukovnu školu za djecu s poremećajem u ponašanju. Franciska je buduća frizerka. 

Franziska, Altenburg, Njemačka:

       Svatko od nas dobio je zadaću pružiti prvu pomoć za neku od ozljeda.

Comnius projekt strani učenici iskoristili su i za upoznavanje s nastavom srodnih škola. Buduće metalske radnike i brodograditelje iz belgijskoga Antwerpena zanimalo je što uče u zadarskoj Pomorskoj školi.

Jure Zubčić, učenik 4. razreda Pomorske škole Zadar:

       Ispričao sam im kako ovaj simulator nama učenicima pomaže da što bolje savladamo gradivo koje smo naučili i koje ćemo primjenjivati na brodu, kada jednoga dana budemo radili na brodu.

Mostafa, Antwerpen, Belgija

       Ispričali su nam da u prva dva razreda uglavnom imaju teoriju, a u trećem i četvrtom puno više prakse na simulatoru broda.

Poljoprivredna škola Stanka Ožanića bila je domaćin učenicima s posebnim potrebama iz Poljske, a već sutra svi će u Gradskoj loži pokazati što su o pružanju pomoći naučili od svojih zadarskih kolega.

 

 

 

 

 

Komentari