Svjetski dan socijalne pravde u Rijeci ljubavi

Svjetski dan socijalne pravde u Rijeci ljubavi Svjetski dan socijalne pravde u Rijeci ljubavi

Foto:HRT/Mirta Milas

Volonteri osječke udruge „Rijeka ljubavi” Dan socijalne pravde obilježavaju radno, podjelom „paketa života” i osnovne materijalne pomoći za 3500 korisnika u socijalnoj potrebi. Imaju samo jedan cilj: poboljšati standard građana u potrebi.

Štefica Čučak ističe kako bi danas trebao biti sretan dan, no knedla u grlu se, kaže, ne smanjuje. Na današnji bi dan ljudi trebali biti zadovoljni te hodati s osmijehom na licu. No, zadovoljni sa samo zahvaljujući provedbi projekta Fonda europske pomoći za najpotrebitije FEAD 2 „ Ublažavanje siromaštva na području Grada Osijeka podjelom paketa života i osnovne materijalne pomoći". Paketi za korisnice sadrže 21 proizvod i vrijedni su 275,00 kuna. Čučak kaže kako donatora koji ustrajavaju u poboljšanju standarda građana u potrebi ima, ali ih je malo. „Hrana se i dalje baca, Banka hrane ne postoji, a trgovački lanci na našem području nisu uključeni u rješavanje tog problema, u sustav doniranja hrane”. Od Ministarstva poljoprivrede očekuje se učinkovitija zakonska regulativa i propisi koji bi trebali sankcionirati bacanje hrane, uvesti porezne olakšice prijevoznicima donirane hrane te omogućiti povrat poreza donatorima hrane. Miroslav Kuzma jedan je od 3500 korisnika kojem Rijeka ljubavi pomaže već sedam godina. Živi sam i prima socijalnu pomoć od 920,00 kuna te dodatak za invalidnost od 600,00 kn. Braniteljsku bi mirovinu trebao ostvariti tek za tri godine, a dotada valja preživjeti, rekao je i dodao: Nije mi teško čekati, jer znam da ću ovdje dobiti pomoć, toplu riječ i ljubav.”

Podjela "paketa života"nastavlja se i svaki sljedeći radni dan, a starim, bolesnim i nepokretnim korisnicima paketi će na kućnu adresu biti dostavljeni danas i sutra.