Svjetsko prvenstvo mažoretkinja u Poreču

Svjetsko prvenstvo mažoretkinja u Poreču Svjetsko prvenstvo mažoretkinja u Poreču
Željka Banović, predsjednica Svjetske organizacije mažoretkinja Željka Banović, predsjednica Svjetske organizacije mažoretkinja
Lenka Bahova, trenerica mažoretkinja Češke Lenka Bahova, trenerica mažoretkinja Češke
Sanja Lazova, trenerica mažoretkinja Velike Gorice Sanja Lazova, trenerica mažoretkinja Velike Gorice

(foto: Neven Matijaš/HRT)

U Porečkoj dvorani Žatika počelo je 1. Svjetsko i 11. Europsko prvenstvo mažoretkinja. Mažoretknje su podijeljene u čak 163 grupe i 708 koreografija u solo i velikim formacijama.

Djevojke u dobi od osam do dvadeset i više godina natječu se u 11 kategorija, poput sportske vještine sa štapom, zastavama i drugima.

Ono što je u ovom trenutku bitno to je da je mažoretski sport prešao granice Europe i da od ove godine i svake sljedeće dvije godine će biti Svjetsko prvenstvo a Europsko kao i do sada redovno svake godine; rekla je Predsjednica Svjetske federacije mažoretkinja Željka Banović

Najbrojnije su mažoretkinje iz Češke, koje su uz Slovakinje, Mađarice i Poljakinje, favoritkinje za medalje. Čehinje do sada imaju čak 109 europskih odličja.

U Češkoj Republici mažoretski sport ima dugu tradiciju. Svake godine imamo državno prvenstvo, a najbolje odlaze na prvenstvo Europe i svijeta. Ovdje smo došli sa 60 mažoretkinja. Pojasnila je Lenka Bahova, trenerica čeških mažoretkinja. 

Hrvatska nastupa s nekoliko ekipa, a najviše izgleda za medalje imaju djevojke iz Velike Gorice, koje su stigle s tri uzrasta. Od 1. kolovoza vježbale su svakodnevno više od tri sata.

Prošle godine je bilo do sada naše najače do sada Europsko prvenstvo na kojem smo osvojile medalje od zlata do bronce a ove godine konkurencija je puno veća s obzirom na to da je to i Svjetsko prvenstvo tako da se možemo jedino nadat što boljem plasmanu, a za medalje vidjet ćemo. Dodala je Sanja Lazova, trenerica ekipe Velike Gorice.

Nakon šou programa natjecanje su otvorile najmlađe svojim individualnim nastupom. Zajedno s pratnjom, u Poreču zbog ovog prvenstva boravi više od pet tisuća osoba koje su na kraju sezone popunile hotelske kapacitete i privatni smještaj.

Ulaz je za publiku besplatan pa je već prvoga dana posjet ovom zanimljivom i atraktivnom natjecanju bio vrlo dobar. Natjecanje završava u nedjelju.