Tanja Deman gošća na 17. Foto Talku

Tanja Deman gošća na 17. Foto Talku

17. PHOTO TALK organiziraju Fotoklub Split i Multimedijalni kulturni centar Split. Gošća je umjetnica Tanja Deman koja će uz stručno vodstvo predstaviti svoju izložbu "Potopljeni vrtovi / Sunken Garden" koja je postavljena u Galeriji MKC-a.

'Potopljeni vrtovi' su nova serija fotografija nastala tijekom 2017. godine u produkciji Archisle – The Jersey Contemporary Photography Programme, koji je Deman nagradio s International Photographer in Residence Programme.

Odrastajući u Splitu, u gradu luci, koji je nedavno postao turistička meka, Tanja Deman je 2015. godine usmjerila kameru u potrazi za skrivenim i manje dostupnim krajolicima: morskim dnom i nepristupačnim obalama Jadranskog mora, pri čemu je nastala serija 'Saltwater'. 

Serija 'Potopljeni vrtovi' predstavlja nastavak ovog fotografskog proučavanja podmorja, no u sasvim drugačijem kontekstu Atlantika. Kroz tišinu fotografije serija promatra skrivene ritmove podvodnih krajolika. Nastaje u vodama otoka Jersey, čije su obale obilježene 13 metarskom razlikom između plime i oseke i snažnim morskim strujama. Radovi nastaju u dinamičkom pojasu plime i oseke bilježeći morfološke formacije podmorja; hridi koje prodiru u morske dubine; prijenos i lom svjetla; no ponajviše začudne podvodne vrtove.
U samom pristupu, fotografije Tanje Deman odstupaju od turističke i prirodoslovne fotografije tj. reprezentacije podmorja koje su nam dostupne kroz medij TV-a, interneta i turističkih brošura, te daju novi uvid u ovaj fragilan skriveni svijet.

Tanja Deman bila je gošća Jutarnjeg programa Radio Splita.

Tanja Deman

Preuzmite datoteke

Tanja Deman 95,2 MB

Komentari