Treći tjedan istarskih knjižnica

Treći tjedan istarskih knjižnica

Foto:Tik/snimka zaslona

U trećem po redu Tjednu istarskih knjižnica u fokus su stavljeni zavičajni autori i važnost njihove promocije u Istri na književnim susretima u Puli, Vodnjanu, Žminju, Pazinu, Labinu, Rovinju, Poreču, Umagu, Novigradu, Buzetu i Bujama.

Društvo bibliotekara Istre, udruga djelatnika knjižničarske struke, pokrenula je 2019. godine manifestaciju pod nazivom Tjedan istarskih knjižnica (TIK) s ciljem stavljanje knjižnica u fokus čitatelja, članova i korisnika i svih zainteresiranih građana kroz programe koji se održavaju u istarskim knjižnicama. Intencija je i promovirati važnost knjižnica i povezati knjižnice na području Istarske županije kroz aktivnosti objedinjene odabranom središnjom temom.

Tema 3. TIK-a  

U trećem po redu TIK-u u fokus su stavljeni zavičajni autori i važnost njihove promocije u Istri. Slogan TIK-a j "Zavičaj ni(je) zaborav".  

Glavni pokrovitelji 3. Tjedna istarskih knjižnica su Grad Pula, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Vodnjan.  

 

Književni susreti i predavanja organizirani u sklopu TIK-a  

20. rujan 2021.

IGOR GRBIĆ : svijet kao riječ : razgovor s književnikom,  Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Kandlerova 39, Dvorana, u 18 sati

21. rujna 2021.

NEVEN UŠUMOVIĆ : književni susret, Sveučilišna knjižnica Pula, Herkulov prolaz 1, Velika čitaonica, u 19 sati

22. rujna 2021.

NADA GALANT : NA TI(K) S NADOM : književni susret, Gradska knjižnica Pazin, Šetalište Pazinske gimnazije 1a, u 11 sati

VALTER MILOVAN : književni susret, Gradska knjižnica Umag-Umago, Trgovačka 6, u 12.30 sati

23. rujna 2021.

DAVOR HAČIĆ : književni susret, Gradska knjižnica Novigrad-Cittanova, Rivarela 7, u 10 sati

ERIC UŠIĆ : Grafiti iz Drugog svjetskog rata i poraća u Istri : predavanje, Knjižnica Vodnjan-Dignano, Gradska palača-Sala za vjenčanja, Narodni trg 1, 18 sati

SANJA FRANKOVIĆ : Vrijeme zvonika, gradova i pojedinca : predstavljanje knjige, Gradska knjižnica Labin, Rudarska 1/A, Polivalentna dvorana, u 18 sati

MARILENA DUŽMAN : Haker : predstavljanje knjige, Gradska knjižnica Poreč, Trg Marafor 3,  u 19 sati

NADIA DISIOT : književni susret, Gradska knjižnica Buzet, II. istarske brigade 1, u 19 sati

ALESSANDRO SALVI : književni susret, Gradska knjižnica Buje-Buie, Trg Josipa Broza Tita 6, u 19 sati

24. rujna 2021.

Lijepe priče o Edi Budiši : predstavljanje knjige, Multimedijalni centar Rovinj-Rovigno, Trg brodogradilišta 5, u 12 sati

BORIS DOMAGOJ BILETIĆ : Zavi(k)čajne teme, Knjižnica Žminj, Čakavska kuća, u 19 sati

 

Ostale aktivnosti i prezentacije u okviru 3. TIK-a  

Digitalna mapa digitalizirane zavičajne građe

Uz književne susrete i predavanja, 3. Tjedan istarskih knjižnica posvećen je i prezentaciji vrijedne i rijetke knjižnične građe koja je pohranjena u zavičajnim zbirkama istarskih knjižnica,  a digitalizirana je i dostupna na mreži. Kreiranjem mape digitalnih sadržaja knjižničarima i srodnim stručnjacima nudi se pregled svih dosad digitaliziranih sadržaja i time se omogućuje njihova dodatna promocija, valorizacija i očuvanje. S ciljem lakše promocije digitaliziranih sadržaja iz istarskih knjižnica kreirana je i digitalna mapa koja će biti javno dostupna na službenim stranicama Društva bibliotekara Istre.

Članarina na po

Na samom kraju kao dodatan razlog posjeta obližnje knjižnice je i akcija Članarina na po, koja omogućuje upis novim članovima i osobama kojima je istekla članarina, po 50 % jeftinijoj cijeni. Akcija se odnosi na redovnu godišnju članarinu. 

Ciljevi projekta

Projekt je pokrenut s ciljem zagovaranja i isticanja važnosti knjižnica u zajednici, promoviranja knjižničnih usluga, pružanja dodatnih sadržaja u knjižnicama za građane i korisnike te poticanje suradnje i osnaživanja knjižničarske zajednice.

S obzirom na to da je 2021. proglašena Godinom čitanja u Republici Hrvatskoj, kroz cijeli tjedan u suradnji svih istarskih knjižničara, promovirat će čitanje, knjige, književnike i znanstvenike, zavičajnost i knjižnice kao središta znanja i kulture.