Trideset godina od zauzimanja vojne baze Rota

Trideset godina od zauzimanja vojne baze Rota

Grgo Jelavic/PIXSELL

Pelješki branitelji i svi stanovnici Kune i pelješkog kraja ovih se danas prisjećaju važnog događaja u Domovinskom ratu, koji se zbio sredinom rujna 1991. godine. RIječ je o jednoj od prvih akcija Specijalne policije MUP-a.

Pod zapovjedništvom Ile Topuzovića, voda Zbora narodne garde Dubrovnika pod zapovjedništvom Marka Mujana i pripadnika Župske satnije u dobro planiranoj akciji zauzeta je vojna baza Rota na istoimenom brdu iznad Kune.

Ona je bila jedna od većih obavještajnih centara jugovojske za nadzor ulaska u Jadran. Njenim preuzimanjem omogućeno je razbijanje sustava veza tadašnje komande vojno-pomorske oblasti s Bokom Kotorskom, Beogradom, Mostarom i Podgoricom i oslabljena napadna moć agresora prema Korčuli i dolini Neretve.

U zauzimanju Rote veliku ulogu odigrali su dotadašnji vojnici jugoarmije koji su se stavili na raspolaganje hrvatskoj vojsci Zvonimir Stašek i Srećko Munivrana.

Znatno su pomogli i mještani Kune predvođeni Brankom Meštrovićem. Samom akcijom poduzetoj u najvećoj tajnosti koordinirao je tadašnji zapovjednik Gardijskog obavještajnog centra Srećko Cvitanović. U akciji nitko nije stradao, a zapljenjene su velike količine vrijedne opreme i oružja.