U DEŠI održana edukacija o unapređenju zaštite žrtava nasilja u obitelji

U DEŠI održana edukacija o unapređenju zaštite žrtava nasilja u obitelji

DEŠA Dubrovnik

U prostorijama udruge DEŠA Dubrovnik u Lazaretima održan je drugi dio edukacije „Unapređenje zaštite žrtava nasilja u obitelji na području Dubrovačko-neretvanske županije“, u sklopu projekta „Bez obiteljskog nasilja“ (BON).

Cilj edukacije bio je donijeti preporuke i zaključke te moguća rješenja za poboljšanje i unapređenje sustava podrške žrtvama nasilja u obitelji na području naše županije.

Tijekom rasprave su istaknuti zaključci koji se tiču osnivanja lokalne mreže pružatelja usluga za žrtve i svjedoke, te je stavljen naglasak na važnost međusektorske suradnje i specijaliziranih edukacija iz područja rada sa žrtvama nasilja u obitelji.

Ukazano je na važnost podizanja svijesti o prijavi nasilja te rada sa žrtvama nasilja, kao i s počiniteljima. Sudionici su se složili i da su korisnicima potrebni rad i podrška i nakon što se vrate iz sigurnih kuća i skloništa.

Naglašena je važnost savjetodavnog rada s korisnicima te potreba da se više koristi pravo žrtve na pratnju osobe od povjerenja na sudove i druge relevantne institucije.

Zaključeno je i da postoji potreba veće pravne i procesne zaštite žrtava nasilja u obitelji, pogotovo u postupcima koji nisu kazneni.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a među izlagačima koji su dijelili iskustva relevantna za područje rada sa žrtvama nasilja u obitelji bili su i DEŠINI projektni partneri Grad Dubrovnik i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, kao i predstavnici Odjela za mentalno zdravlje, Policijske uprave DNŽ te Centra za socijalnu skrb Dubrovnik. Uz njih, prisustvovali su i stručnjaci i stručnjakinje iz drugih institucija i organizacija civilnog društva naše županije: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Dubrovačko – neretvanska Županija, Zatvor u Dubrovniku, Caritas Dubrovačke biskupije, Probacijski ured Dubrovnik, Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije, Feniks – Udruga za zaštitu djece, mladih i obitelji.

DEŠA Dubrovnik zahvaljuje svim sudionicima i izlagačima koji su izdvojili vrijeme kako bi prisustvovali ovoj edukaciji.