U Zadru vodeći svjetski stručnjaci za razvojnu rehabilitaciju

U Zadru vodeći svjetski stručnjaci za razvojnu rehabilitaciju U Zadru vodeći svjetski stručnjaci za razvojnu rehabilitaciju

foto: unizd

O revolucinarnoj metodi Hammersmith radionice drži vodeća svjetska stručnjakinja iz Finske - priopćeno je nakon što je na Sveučilištu u Zadru jutros počela 23. Ljetna akademija, čiji su organizatori Akademija za razvojnu rehabilitaciju, Sveučilište u Zadru i Opća bolnica Zadar.

Stručnjacima koji pružaju pomoć djeci s razvojnim teškoćama i koji sudjeluju u svim segmentima habilitacije djeteta i njihove integracije u sustav redovnih institucija, ovogodišnja ljetna akademija pruža usavršavanja iz područja HINE - Hammersmith neurološkog pregleda dojenčadi, SCPE - klasifikacije cerebralne paralize i standardizacije nalaza MRI mozga u djece s cerebralnom paralizom te metode Marte meo kao prirodne potpore razvoju djeteta.

Uz hrvatske stručnjake na ovom području, prisutni su eminentni predavači i stručnjaci iz Finske, Nizozemske i Austrije, a o Hammersmith neurološkom pregledu dojenčadi radionice vodi prof. dr. sc Leena Haataja iz Helsinkija, vodeća svjetska stručnjakinja na ovom području.

- Metode o kojima ćemo učiti nisu dovoljno prisutne u Hrvatskoj, posebice HINE koja je vrlo jednostavna i standardizirana te ju primjenjuju najpoznatiji svjetski neuropedijatri. Svi koji radimo s djecom znamo kako je zahtjevno neurološki pregledati djecu, a ovo je najsuvremenija metoda koja danas postoji, istaknula je predsjednica Akademije za razvojnu rehabilitaciju prof. dr. sc. Vlatka Mejaški Bošnjak, redovita profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Hammersmith neurološki pregled dojenčadi čini 26 zadataka kojima se ispituju različiti aspekti neurološkog funkcioniranja: funkcioniranje kranijalnih živaca, kretanje, refleksi, reakcije obrane i ponašanje, te uz dob vezano utvrđivanje razvoja grube i fine motorike. HINE je namijenjen za rad s djecom dobi od 3 do 24 mjeseca. Rezultati pregleda se lako bilježe standardiziranim načinom pojednostavljujući dokumentiranje nalaza i usporedbu ponavljanih kontrolnih pregleda koji slijede. Procjena HINE može se koristiti za otkrivanje visokog rizika za cerebralnu paralizu u ranoj dobi i prognozu samostalnog sjedenja i hodanja u djece s cerebralnom paralizom.

- Činjenica da se ova akademija održava po 23. put, sudjelovanje stručnjaka različitih profila i raznovrsne teme pokazuju koliko se ozbiljno pristupa problematici i s kojih se sve aspekta pomaže djeci i njihovim roditeljima. Želja nam je da sva djeca imaju pristup uslugama koje su im potrebne. Stručna usavršavanja namijenjena su različitim profilima stručnjaka, specijalistima pedijatrije, neurologije, fizijatrije i rehabilitacije, obiteljske medicine, medicinskim sestrama, radnim terapeutima, psiholozima, odgojiteljima, roditeljima, svima koji ulažu velike napore kako bi svako dijete dobilo svu potrebnu podršku.  Veseli me skori početak pružanja rane intervencije u okviru centra Mocire, kao i nastavak rada u okviru Latice i Kabineta za ranu intervenciju Zadarske nadbiskupije, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, koja je zajedno sa županijskim i gradskim pročelnicima Bernardom Marunom i Nevenom Klarinom pozdravila skup.

Poseban interes izazivaju radionice o metodi Marte Meo, kojom se pomaže osobama s poteškoćama u komunikaciji. Naziv dolazi od izraza "mars martis" - svojim vlastitim snagama. Temelji se na pomnoj analizi snimaka svakodnevnih interakcija i pronalaženju prilika za napredovanje u razvoju. Polaznici će upoznati elemente podupiruće komunikacije i doživjeti na snimkama Marte Meo način rada i što se njime može postići.

- Sveučilište u Zadru je istovremeno i staro i mlado sveučilište, s korijenima iz 1396. godine i osnivanjem u 2002. godini, kao prvo i najveće integrirano sveučilište u Hrvatskoj.Po tradiciji usmjereno je na proučavanje humanističkih i društvenih znanosti, ali u posljednje vrijeme izvodi svoje nastavne aktivnosti u sedam znanstvenih područja, među kojima područje biomedicine i zdravstva zauzima važno mjesto. Ljetna akademija svoji raznovrsnim programom otvara mogućnost našim studentima i nastavnicima za unaprjeđivanje i poticanje znanstvenih aktivnosti, rekla je uoči otvaranja akademije prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić - navodi se u priopćenja. 

Komentari