ViDrA: na Sljemenu se zbiva majka svih pljački - devastacija šume!

ViDrA: na Sljemenu se zbiva majka svih pljački - devastacija šume!

HRT, Radio Sljeme

U tijeku je prosvjedni marš u organizaciji braniteljske udruge ViDrA kojim aktivisti žele upozoriti na pretjeranu devastaciju šuma u Hrvatskoj. Najavili su tužbu protiv Vlade, ali i zatražili da se ovo pitanje pronađe na dnevnom redu Skupštinske sjednice.

15-ak okupljenih aktivista marširalo je zbog pretjerane devastacije šuma i parkova prirode u Hrvatskoj. Prvi je to njihov marš ujedno i za Medvednicu. Na Sljemenu se zbiva majka svih pljački - devastacija u ogromnim količinama gdje netko stvarno puni svoje džepove i gdje novac odlazi. Ono što nas stvarno brine je vezano uz novi Zakon o šumama koji omogućava privatizaciju zemljišta i prenamjenu građevinskog zemljišta, svih tih, kao na Sljemenu, ogoljenih padina i prostora, rekla je predsjednica spomenute udruge i voditeljica Zelenog odreda foruma ViDrA-e, Vesna Grgić.

Krenuli su od tunela na Dolju, kod nekadašnje donje stanice žičare, preko trga bana Jelačića sve do Vlade na Markovom trgu. Kao takva Vladu očekuje tužba! Pripremili smo međunarodnu tužbu, a na Markovom trgu je centar moći. Na Skupštinu Grada Zagreba uputili smo prijedlog da se ovo pitanje stavi na dnevni red zasjedanja sa konkretnim pitanjima: tko je potpisao, u ime koga i za koga? Najvažnije je što tražimo da se sve odmah obustavi jer Međunarodna unija za ovakve strahote predviđa drakonske kazne, dodala je Grgić.

Zbog visokih i rigoroznih kazni, koje bi Međunarodna unija izdala za devastacije šuma, zahtjevaju što hitniju obustavu, a ovo je tek prvi u nizu prosvjeda koje će organizirati kako bi dobili ono što traže.