Virski apartmani rezerviraju se i u kriptovalutama

Virski apartmani rezerviraju se i u kriptovalutama

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Na Viru je 96 apartmana već rezervirano u kriptovalutama, pa je s obzirom na veličinu otoka, broj stanovnika i ukupni apartmanski smještaj - među vodećim svjetskim pružateljima kripto usluga, priopćili su iz te općine.

Tu je priču nedavno objavio češki portal Arboleto, čiji internetski tim pruža usluge savjetovanja i rada na kripto tržištu. Njihov je član Václav stupio u kontakt s gospođom Miriam Kelečić koja uređuje blog te posreduje pri iznajmljivanju apartmana na Viru turistima iz Slovačke i Češke, pa se otočno kripto-tržište gotovo trenutno otvorilo za članove ove brojne zajednice.

- Dugo sam razmišljala o mogućnosti plaćanja kriptovalutama, ali nisam dovoljno dobro poznavala to područje. Tu mi je najviše pomogao gospodin Václav - govori gospođa Miriam zahvaljujući kojoj se smještaj na Viru sada može platiti kriptovalutom, odnosno rezervacijom putem njezinog bloga www.zazivir.sk. Tih 96 apartmana plaćenih u kriptovaluti predstavlja 2,51 posto od ukupnog virskog smještajnog kapaciteta kojega čini 3.819 smještajnih jedinica. Zapravo je postotak u valutnom prometu veći, jer je broj apartmana apsolutna brojka stopostotne popunjenosti uz plaćanje karticama ili gotovinom, a to znači kako će udio kriptovalute u valutnom prometu do ljetne sezone sigurno biti još veći.       

Gospođa Miriam je najutjecajnija virska Slovakinja i promotorica Vira u Slovačkoj i Češkoj, pa se preko njezinog rada i dovođenja televizijske ekipe Travel Channel na Vir, otoku na velika vrata otvorilo bujajuće slovačko turističko tržište. Virska influencerica i blogerica ujedno predstavlja slovačku i češku udrugu vlasnika stanova i apartmana na otoku Viru, od kojih su neki već počeli primati uplate za plaćanje u kriptovalutama BTC, BCH, LTC, ETH i USDC. Prema Arboletu, usluga je povezana s Coinbase Commerce sustavom, čije je korisničko sučelje jednostavno, intuitivno za korištenje i nadasve lako razumljivo.

Kriptovalute, poznate kao virtualne ili digitalne valute, postoje samo online; nije ih izdala, niti ih nadzire bilo koja središnja banka. Bitcoin je najpoznatija kriptovaluta, poznata i kao digitalno zlato, a globalno je prihvaćena za internetska plaćanja. Nekoliko bitcoin bankomata danas postoji i u Hrvatskoj – u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a popularnosti korištenja bitcoina pridonose i poduzetnici, poput virskih, koji ga prihvaćaju u internetskim plaćanjima turističkog smještaja ili drugih usluga. Osim što kriptovalute služe za internetska plaćanja, njima se trguje kao i svakom drugom valutom. Tako je vrijednost bitcoina prije devet godina iznosila 0,003 američka dolara, a prošle godine više od 9.000 dolara. Danas postoje stotine drugih kriptovaluta i gotovo se svakodnevno pojavljuju nove. Neke opstaju i rastu, neke se gase, no rast kripto tržišta je ustrajan. Zato sve više internetskih trgovina nudi plaćanje kriptovalutama, dok vlasnici digitalnih novčanika žele ponude u kojima svoje kriptovalutne jedinice mogu mijenjati za proizvode ili usluge.

 

 

 

Komentari