Zasjedali konavoski vijećnici, evo što su dogovorili

Zasjedali konavoski vijećnici, evo što su dogovorili

Općina Konavle

Na sjednici konavoskog Općinskog vijeća usvojeni su izvještaj o izvršenju općinskog proračuna za 2018. godinu i izvješće o radu načelnika za drugu polovicu 2018. godine, kao i izvješća o radu Dječjih vrtića Konavle, Muzeja i galerija Konavala, JVP Konavle te Doma za starije i nemoćne Konavle.

Vijećnici su na sjednici Općinskog vijeća prihvatili i prijedlog za mirno rješenje spora s Jadranskim luksuznim hotelima.

"To je spor koji traje već 15 godina. Riječ je o nekretnina restoran Obala, dio kuće Granić te upravna zgrada kod hotel Supetra. Općina je sklopu ove nagodbe pristala da nama pripadne restoran Obala i dio kuće Granić, a njima pripada upravnu zgradu kod hotel Supetra. Mislim da je ovo dobro rješenje, a imamo i pozitivno mišljenje Mjesnog odbora Cavtat", rekao je načelnik Božo Lasić.

Ljubica Brailo pitala je u kakvom je stupnju izgradnja groblja na Zvekovici. Pitala je i kada će se početi naplaćivati vezovi u uvali Tiha. Načelnik Lasić odgovorio postoje određene dvojbe gdje i kako izgraditi groblje te je istaknuo kako treba razmotriti je li moguće na postojećim grobljima proširiti kapacitete.

"Što se tiče vezova u Tihoj, taj problem pokušavamo riješiti zajedno s Lučkom upravom", istaknuo je on.

Ivo Cvjetković u sklopu svog pitanja rekao je kako je sukladno očitovanju Hrvatskih cesta brza cesta od Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik planirana kao jednokolnička cesta s ograničenjem od 90 kilometara na sat.

"To je malo bolja magistrala s ispeglanim zavojima i vi se vozite koliko vozi najsporije vozilo. Je li Općina Konavle upoznata s trasom i profilom te ceste i je li suglasna s time?", pitao je on te nastavio s drugim pitanjem: "Imam saznanja da se planira magistralni plinovod od luke Ploče do Župe dubrovačke. Je li točno da on ne ide u Konavle?"

Načelnik Lasić je rekao kako trasa brze ceste još nije poznata, ali je dogovoreno da se kuće na Zvekovici neće rušiti. Dogovoreno je kako će se s upitom obratiti Hrvatskim cestama.

"Znam da se na tome intenzivno radi u posljednjih godinu i pol dana za razliku od posljednjih 15 godina", rekao je Lasić te odgovorio i kako će plinovod proći do Prevlake.

Vlaho Mujo istaknuo je kako misli da će se reforma školstva negativno odraziti na Konavle.

"Ministrica Divjak u jednom intervjuu praktički je najavila ukidanje područnih škola. Mi ih u Konavlima imamo nekoliko i skandalozno je da se te škole ukidaju. Je li Općina upoznata s planom reorganizacije škola koje Županije trebaju napraviti u roku od tri mjeseca?" Pitao je i što Općina poduzima da se uklone olupine i deponiji kroz Konavle.

Načelnik Lasić rekao je kako se kao načelnik strahovito protivi ukidanju područnih škola te apelirao na roditelje da ne ispisuju djecu iz područnih škola.

"Reforma školstva nam još nije predstavljena, ali ja se slažem da područne škole moraju opstati", rekao je načelnik. Što se tiče deponija načelnik je naveo primjer uklanjanja vozila u Tihoj gdje je Općina zakonskim putem to uspjela postići nakon godine i pol dana truda.

"Što se tiče deponija 20 posto ljudi prave smeće, a 80 posto ih je savjesno i ponašaju se normalno. Taj problem ćemo riješiti, ali ne možemo preko noći", rekao je načelnik. Pročelnik za komunalne poslove Miljenko Mikulić rekao je kako je Općina krenula u popisivanje olupina.

"Njih je od 104 do 110. Napravili smo operativni plan i krenut ćemo od stvari koje nisu sporne. Međutim sama kategorizacija olupina sa zakonske strane je komplicirana. Ne možemo mi doći čovjeku na privatnu površinu i reći hajde makni vozilo. Radi se po tom pitanju, ali radimo samozatajno. Aplikacija Gradsko oko nam dosta pomaže", rekao je pročelnik Mikulić.

Luko Šubašić pitao je postoji li nekakav registar samaca koji ili nemaju sredstava ili trebaju pomoć jer se ne mogu sami brinuti za sebe.

"Mislim da je to sigurno jedan problem i da bi Općina trebala organizirati jednu službu kako bi se pomoglo tim ljudima", rekao je Šubašić. Načelnik je odgovorio kako Općina Konavle ima jako dobru socijalnu skrb te kako pomaže kad god može i treba i kada dobije dojavu o nekome tko je u potrebi.

Srđan Meštrović pitao je kada će se asfaltirati cesta kroz Cavtat, a predložio je da se u Cavtatu napravi igralište za odrasle i veću djecu. Pročelnik Mikulić rekao je kako se zbog objektivnih okolnosti kasnilo s asfaltiranjem te kako je Općina stava da je bolje to napraviti nakon sezone.

"Izvođač nas uvjerava da će to biti 4-5 dana, to znači barem osam, bolje da nemamo bagere usred Cavtata a sezona je tu", rekao je Mikulić.

Načelnik Lasić rekao je u sklopu izlaganja izvješća o svom radu za drugu polovicu 2018. godine kako je itekako zadovoljan sa svime što je odrađeno u tih šest mjeseci.

"Iza nas je dvije godine mandata, a kada se osvrnem na odrađeno imamo zašto biti zadovoljni. Otvoren je novi ulaz u Cavat koji se pored svih kritika pokazao se kao dobro i funkcionalno rješenje, a Općina će sada uložiti značajna sredstva u hortikulturno uređenje. U ovom razdoblju smo mali intenzivne pregovore u vezi izgradnje nove škole u Cavtatu i vrtića. Vlada je na svojoj sjednici u četvtak donijela odluku o geometrijskoj razdiobi sa suvlasnicima zemljišta i time su stvorene pretpostavke da se zemlja ustupi Općini Konavle za izgradnju Osnovne škole. U međuvremenu smo napravili niz dječjih igrlišta u Konavlima. Ovaj tjedan će se završiti izgradnja onog u Cavtatu. To je jedno od ljepših u našoj županiji. Tu su još dječja igrališta u Čilipima, na Grudi u Pridvorju, Vitaljini, Stravči itd. Intenzivno radimo na kanalizaciji za Grudu i Molunat, završeno je asfaltiranje prema Tušićima trenutno se radi nogostup kroz Tušiće prema Grudi. Isti takav nogostup ćemo raditi preko cijele Grude tako da će Gruda dobiti sve oznake jednog urbanog mjesta. Uskoro ćemo otkupiti zemljište na Grudi za izgradnju parkinga kako bi kompenzirali taj dio koji će otpasti na nogostup. Kupili smo dio zemljišta na Grudi za proširenje groblja, a ispregovarali smo rješenje vlasničkih problema u vezi restorana u Moluntu", rekao je načelnik te nastavio:

"Potpisali smo pet milijuna kuna vrijedan ugovor za reziklažno dvorište, devet milijuna kuna za Vatrogasni dom na Grudi, potpisali smo ugovor za proširenje vrtića na Grudi, počeli su radovi u uvali Tiha, potpisana je Povelja o prijateljstvu s Watsonvilleom gdje su naši iseljenici. U međuvremenu se otvorila samoposluga Studenca u Cavtatu, a uskoro će početi s radom i mesnica čime će se riješiti dugogodišnji problem. Kupili smo dio zemljišta oko mauzoleja u Cavtatu i pripremamo projekt za uređenje. Kod ambulante smo kupili dio zemljišta za potrebe izgradnje parkinga, a očekujemo kupnju i drugog dijela", rekao je među ostalim načelnik.