Zbog pandemije smo više šetali i boravili na zraku

Zbog pandemije smo više šetali i boravili na zraku

HRT Zadar

U Kneževoj palači održana je panel rasprava, a okupljeni stručnjaci bavili su se pitanjima mentalnog i tjelesnog zdravlja u vremenu pandemije, a sve u sklopu Europskog tjedna mobilnosti .

Pozitivna strana u ovim izvanrednim vremenima svakako je vidljiv trend porasta tjelesne aktivnosti kod naših sugrađana, a za daljnje iskorake, slažu se stručnjaci, potrebno je ulagati u odgovarajuću infrastrukturu.Ogledni primjer dobre praske je športski Centar Višnjik 

Više u tonskom prilogu

 Kako bi se senzibilizirala javnost o pitanju povećanja razine zaštite okoliša i kvalitete života te kako bi se promicale inicijative i najbolje prakse vezane uz održivo gradsko kretanje, Grad Zadar svake godine donosi niz dugoročnih mjera. One obuhvaćaju smanjenje onečišćenja, emisije ugljika te prometnih zagušenja. Proširen je sustav javnih gradskih bicikla, uvedena usluga najma električnih romobila te unaprijeđena infrastruktura za obnovljive izvore energije postavljanjem besplatnih punionica za električna vozila. Obnovom, uređenjem i revitalizacijom Bedema reduciran je promet u staroj gradskoj jezgri te uvedena nova pješačka zona. Upotrebom novih tehnologija implementirat će se pametna prometna rješenja, s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru.

Pozivaju se građani da svojim primjerom, ne samo na Dan bez automobila, već tijekom cijele godine, doprinesu kvalitetnijem i zdravijem načinu života, smanjenju prometnih gužvi te da koriste javni gradski prijevoz ili jedan od vidova alternitivnih načina prijevoza; bicikliranje, pješačenje, kako bismo naš grad učinili privlačnijim mjestom za život, s većom čistoćom zraka i boljom kvalitetom života - stoji u službenoj najavi Tjedna mobilnosti. 

 

Tonski prilog:

Komentari