Zelena Istra: zelenilo u Puli ubrzano nestaje pred investitorskim cunamijem

Zelena Istra: zelenilo u Puli ubrzano nestaje pred investitorskim cunamijem Zelena Istra: zelenilo u Puli ubrzano nestaje pred investitorskim cunamijem
DunFoto: Zelena Istra/ustupljena fotografija DunFoto: Zelena Istra/ustupljena fotografija

Gregovica (Foto: Zelena Istra/ustupljena fotografija)

Izgradnjom trgovačkih centara i njihovih golemih parkirališta, benzinskih crpki i novih stambenih četvrti nestaju zelene površine na području pulske Gregovice, Monvidala i Valvidala. Bila je to tema konferencije za novinare koju je na Gregovici održala Zelena Istra.

Iako investitori imaju obvezu petinu prostora na svojoj parceli "ozeleniti" do sada svi zajedno nisu zasadili nijedno drvo. Istodobno, u tom dijelu grada gotovo su posve nestali urbani vrtovi.  

- Pula će u budućnosti zbog klimatskih promjena, s obzirom na svoj položaj, biti jedan od najugroženijih gradova na Jadranu. A u borbi s onime što nas očekuje zelene površine su ključne - ističe Dunja Mickov iz Zelene Istre.

Pula ima veliki zeleni fond ali takav treba i ostati, ističu u Zelenoj Istri.

- Gradovi koji strateški promišljaju svoju budućnost uvažavaju klimatske promjene te već uklanjaju beton i asfalt s gradskih površina. A mi čak ni ne kontroliramo pridržavaju li se investitori obveza na koje su se obvezali ugovorom - kaže Irena Burba, predsjednica Zelene Istre.

"Žitelji Gregovice, Monvidala i Valvidala već sada osjećaju posljedice lošeg planiranja - zrak je zagađen, prometne su gužve njihova svakodnevica... Stoga se razvoj grada mora pametno promišljati", upozoravaju u Zelenoj Istri, temeljem strateških dokumenata a u cijelom procesu, zaključuju, moraju sudjelovati i građani.

 

Irena Burba i Dunja Mickov