Zgrada na Srednjiki dobiva zeleni krov i fotonaponsku elektranu

Zgrada na Srednjiki dobiva zeleni krov i fotonaponsku elektranu Zgrada na Srednjiki dobiva zeleni krov i fotonaponsku elektranu
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Zgrada na Srednjoškolskom igralištu bit će u cijelosti energetski obnovljena - postavit će se zeleni krov na površini od 160 četvornih metara, izgraditi fotonaponska elektrana snage 93 kW, zamijeniti stolarija, vanjska ovojnica, rasvjeta unutar objekta i na igralištu.

Radovi vrijedni 2,2 milijuna kuna već uvelike traju, a zamjenica osječkoga gradonačelnika Žana Gamoš istaknula je na konferenciji za novinstvo kako se energetska obnova provodi u sklopu projekta „GreEnergy” usmjerenog na ublažavanje posljedica klimatskih promjena u gradovima i ostvarivanje energetskih ušteda u javnim zgradama. Partneri su u projektu Osijek i Novi Sad, ukupna mu je vrijednost milijun 360 tisuća kuna, od čega milijun 156 tisuća sufinancira Europska unija preko Interreg-IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija.

Predviđeno je vrijeme izvođenja radova 180 dana, a izvode ih osječke tvrtke Iver i Solaris Pons. Prema riječima voditelja projekta „GreEnergy” za Grad Osijek Srećka Kukića, fotonaponska elektrana opskrbljivat će samu zgradu i rasvjetu na igralištu, a ušteda na toplinskoj i električnoj energiji bit će oko 60%.