Arhiva slušaonice - Sunčani sat

Petak, 22.03.2019 14:00

Emisija 22.03.2019.

Danas smo u Vinkovcima. U tijeku je godišnji susret koji organizira UHPA, najveća nacionalna strukovna udruga turističkih agencija, koja okuplja više od 150 sudionika, turističke agencije - UHPA članice, predstavnike Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice, strukovnih udruženja u turizmu i ostale dionike hrvatskog turističkog sektora. Na trodnevnom programu održava se niz zanimljivih stručnih predavanja i prezentacija, razmjena mišljenja i iskustava, susreti s predstavnicima poslovnih udruženja, turističkim profesionalcima i stručnjacima, poduzetnicima, vladinim dužnosnicima kao i upoznavanje turističke ponude našeg domaćina, Grada Vinkovaca, odnosno Vukovarsko-srijemske županije.

Petak, 15.03.2019 14:00

Emisija 15.03.2019.

Danas smo u Opatiji. U tijeku je sajam Relax Adria.I ove godine u Opatiji su vodeći dobavljači bazenske opreme i bazena, opreme za wellness, fitness centre u turističkim objektima, opreme za plaže, outdoor namještaja i opreme te svih alata, materijala i usluga za uređenje okoliša. Kroz boutique koncept sajma, izlagački program usmjeren je poduzetnicima u turizmu: hotelijerima, iznajmljivačima obiteljskog smještaja, vlasnicima vila i pansiona, koncesionarima plaža, arhitektima i dizajnerima, no i svima ostalima koji razmišljaju o uređenju okoliša. Osim samog izlagačkog dijela Sajma, posjetitelji se mogu priključiti popratnim događanjima i predavanjima, koja se održavaju u sklopu Sajma. Relax Adria održava se u opatijskoj Sportskoj dvorani Marino Cvetković, a Sajam svake godine posjeti više od 3 tisuće posjetitelja.

Petak, 08.03.2019 14:00

Emisija 08.03.2019.

Danas smo u Virovitici. Najavljujemo 24. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede “Viroexpo” 2019., koji će se održati od 15. do 17. ožujka. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izvijestio je da je Republika Slovenija „Zemlja partner“ ovogodišnjeg sajma “Viroexpo”, podsjetivši da se na prošlogodišnjem sajmu predstavilo 723 izlagača iz 29 zemalja. Istaknuo je da je ovaj sajam važan za Virovitičko-podravsku županiju u gospodarskom smislu, ali i za turističku promidžbu ovog dijela kontinentalne Hrvatske.

Petak, 01.03.2019 14:00

Emisija 01.03.2019.

Krapinske Toplice će Vas zagrliti u sanjivoj dolini rječice Kosteljine čiju ljepotu ljubomorno čuvaju okolni šumoviti brežuljci.. Dolina je otvorena prema jugu, što omogućava ugodnu klimu sa ljeti prosječnih 19, a zimi 2 stupnja Celzijeva.. Ugodu gostima i stanovnicima svakodnevno prostiru izvori termalne vode, koji mjesto svakodnevno kupaju sa 40 – 45 stupnjeva i obogaćuju ga kalcijem, magnezijem i hidrokarbonatima...

Petak, 22.02.2019 14:00

Emisija 22.02.2019.

Danas smo u Slunju.Grad je u sastavu Karlovačke županije, prostire se na 392 četvorna kilometra, a u 67 naselja živi malo više od 5000 stanovnika. Reljef je kraški, s tri veće rijeke: Slunjčica, Korana i Mrežnica. Slunjsko područje obilježava umjerena kontinentalna klima s blagim ljetima i umjereno hladnim zimama te povoljnim rasporedom oborina. Nadmorska visina je 258 metara. Slunj je u povijesti nazivan i bilježen na više načina: Slvn, Sluin, Slouin, Slovin, Slovingrad, Zlun, Zun, Sluni, a u nekim okolnim selima do 70-ih godina prošlog stoljeća zvali su ga i Slonj.

Petak, 15.02.2019 14:00

Emisija 15.02.2019.

U Opatiji traju Glazbeni dani HRT-a. Naši su reporteri na mjestu događaja. Zanimljivi sugovornici i obilje dobre glazbe iz Opatije bajne.

Petak, 08.02.2019 14:00

Emisija 08.02.2019.

Danas smo u Kaštelima. Grad je smješten je na obali Kaštelanskog zaljeva i sa preko 40 000 stanovnika je drugi po veličini grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Posebnost grada leži u činjenici da se razvio oko 7 mjesta (Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica, Kaštel Kambelovac, Kaštel Lukšić, Kaštel Stari, Kaštel Novi, Kaštel Štafilić) tj. oko utvrda - kaštela, a svako mjesto ima svoje specifičnosti koje karakteriziraju ovaj mediteranski kraj. U Kaštelima djeluju mnoge udruge i ustanove koje svojom aktivnošću obogaćuju kulturni život grada cijele godine. Muzej grada Kaštela smješten je u dvorcu Vitturi, a izložbeni prostor u nekadašnjem biskupovom ljetnikovcu u Kaštel Sućurcu.

Petak, 01.02.2019 14:00

Emisija 01.02.2019.

Danas smo u Dubrovniku, perjanici našega turizma. Pred nama je Festa Sv. Vlaha, gradskoga zaštitnika. Dubrovnik je grad koji očarava svojom kulturnom scenom, festivalima, koncertima na otvorenom , u povijesnim prostorima, vrtovima , pokraj mora....Umjetnici iz svih krajeva svijeta na živopisnim otvorenim pozornicama poput atrija palače Sponza, otoka Lokruma, tvrđave Revelin ili Kneževa dvora, parka Orsula gostima pružaju nezaboravne užitke u vrhunskim izvedbama. Tijekom cijele godine u Dubrovniku ćete pronaći neki od sadržaja koji odgovara vašem ukusu. Od izložaba međunarodnih i hrvatskih likovnih umjetnika u brojnim galerijskim prostorima do suvremenih i alternativnih performansa u Lazaretima.

Petak, 25.01.2019 14:00

Emisija 25.01.2019.

Najavljujemo 193. Samoborski fašnik, Sajam Relax Adria u Opatiji i Dane UHPA-e u Vinkovcima. U drugom dijelu emisije u goste nam stiže Ministar turizma Gari Cappelli.

Petak, 18.01.2019 14:00

Emisija 18.01.2019.

Danas smo u Stubičkim Toplicama. Smještene su u južnom dijelu Hrvatskog zagorja, podno sjevernih obronaka Medvednice, na mjestu sutoka potoka Vidak i Topličina. Prostiru se na 27 km², broje 2805 stanovnika, graniče s gradovima Donja Stubica, Oroslavje, Zagreb te općinama Jakovlje i Bistra. U živopisnom krajoliku ističu se dva povijesna brda - Kapelščak i Kamenjak. 80% područja općine Stubičke Toplice nalazi se u Parku prirode Medvednica - prirodnoj krajobraznoj vrijednosti Općine. Ljekoviti termalni izvori prirodno su bogatstvo i potencijal Stubičkih Toplica. Lječilište u Stubičkim Toplicama, odnosno cijeli lječilišni urbanističko - arhitektonsko - perivojni sklop, djelo zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca, jedno je od prvih osmišljenih lječilišta u srednjoj Europi. Danas je Specijalna bolnica uspješan nositelj zdravstvenog turizma koristeći tradiciju liječenja upotrebom termalne vode kao prirodnog ljekovitog činitelja i suvremenu medicinsku rehabilitaciju. Za ugodan boravak gostiju u Stubičkim Toplicama, svoje usluge smještaja, bazena s termalnom vodom, kongresnog centra, gastro ponude nudi hotel „Matija Gubec“ Stubaki nude niz zanimljivih sadržaja u prirodi poput povijesno - poučne staze Kamenjak, betlehemske spilje u perivoju župne crkve svete Katarine, povijesnog lokaliteta i vidikovca Kapelščak, jezera Jarki, Horvatovih stuba na Sljemenu kao i razna kulturna događanja i manifestacije tijekom godine.

Petak, 11.01.2019 14:00

Emisija 11.01.2019.

Danas smo u Karlovcu. Aquatika, slatkovodni akvarij primjer je jednog uspješno realiziranog europskog projekta. Financiran je (sa 99% sredstava) iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 36,2 milijuna kuna od ukupne vrijednosti projekta od 36,7 milijuna kuna. Aquatika je jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj, koji prikazuje floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i život uz rijeke. Ova idealna pozicija u Karlovcu omogućuje laku dostupnost i usputnu stanicu prilikom odlaska iz unutrašnjosti prema moru i obrnuto. U prvih godinu dana Aquatiku je posjetilo 100.000 gostiju, među kojima najviše obitelji s djecom i školskih grupa, uz također umirovljenike, hobiste, ribolovce, te strane turiste. Aquatika prikazuje oko 100 vrsta riba, 40 endemskih vrsta, smještenih u 25 akvarija, koje prate tipičan tok jedne krške rijeke kao što je Korana na čijoj se obaliakvarij nalazi.

Petak, 04.01.2019 14:00

Emisija 04.01.2019.

Danas smo u Delnicama. Područje Grada čini "Delnički trolist" - Delnice, crnoluško-risnjački kraj i Kupska dolina. Delnice su središnje i najveće naselje Gorskog kotara. Smještene na nadmorskoj visini od 698 metara i uokvirene uzvišenjima Drgomlja, Petehovca i Japlenškog vrha, Delnice su najviši grad u Hrvatskoj. Epitet klimatskog lječilišta i oporavilišta proizlazi iz činjenice da je ovo, medicinski gledano, zona tzv. podražajne klime, pa je područje tradicionalno preporučljivo za visinske pripreme sportaša, te odmor, rekreaciju i šetnje u prirodi, a zimi pravi mamac za ljubitelje snijega i zimskih sportova. Crni Lug, tipično planinsko goransko selo, zimi je bijelo, a ljeti cvjetno ishodište za Nacionalni park Risnjak, čije visine sežu do 1528 m nad morem. Za ljubitelje aktivnog odmora, tu je Kupska ili Brodska dolina s prekrasnom rijekom Kupom koja vam nudi kanuing, kajak ili rafting, sportski ribolov i mušičarenje, kupanje i nezaboravan doživljaj čiste gorske rijeke.

Petak, 28.12.2018 14:00

Emisija 28.12.2018.

Danas smo u Vukovaru.Ako ste se, zasićeni svojom svakodnevnicom, zaželjeli barem na kratko promijeniti sredinu, upoznati nove predjele i ljude i u škrinjicu svojih sjećanja pohraniti nove doživljaje – ne razmišljajte previše, Vukovar je pravi izbor za Vas. Taj čudesan grad, smješten u najistočnijoj hrvatskoj županiji, Vukovarsko – srijemskoj, grad na dvije rijeke, Vuki i Dunavu, u zagrljaju Slavonije i Srijema, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Prošetajte njegovim ulicama i uvjerit ćete se kako je to grad bogate kulturne baštine, povijesnog naslijeđa i tradicije. Dvorac Eltz, u kojem je, inače, smješten Gradski muzej Vukovar. Na lokalitetu Vučedol se nalazi Muzej vučedolske kulture, velebno izgrađeno izdanje koji je postao nezaobilazno mjesto prilikom posjeta Vukovaru.

Petak, 21.12.2018 14:00

Emisija 21.12.2018.

Danas smo u Bizovačkim-Sunčanim toplicama. U tijeku je realizacija velike investicije koja će uvelike pomoći u razvoju kontinentalnog turizma-novi hotel i dodatni sadržaji....Moramo provjeriti kako napreduju.Slana, bezbojna tekućina promijenila je budućnost jednog gotovo nepoznatog sela slavonske ravnice. Ono je postalo izvorište davno nestalog Panonskog mora, na koje su pristizali ljudi iz okolnih sela i gradova tražeći ozdravljenje. Ova izuzetna voda ima skoro tri puta više soli nego morska, a uz to ima željeza, joda i drugih minerala. Kada je iz jedne od probnih bušotina 3. kolovoza 1970. umjesto nafte, iz dubine od 1862 m prsnula vrela, slana voda- povijest malog slavonskog mjesta Bizovca, udaljenog 18 km zapadno od Osijeka zauvijek se promijenila. Posljednja dva desetljeća Toplice su središte kontinetalnog i zdravstvenog turizma istočne Hrvatske.  Sve analize Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu su potvrdile da je ova termomineralna voda jedinstvena u svijetu i najtoplija jodna hipertermalna voda (84°C ) slanjača u Europi, koja je čak tri puta slanija od mora

Petak, 14.12.2018 14:00

Emisija 14.12.2018.

Danas smo u Vrbovskom. Vodimo vas na Božićni sajam i Vrbovšćansku zimsku večer. Uposebnom ozračju uronite u ljepotu došašča... U zajedništvu i veselju dočekajteBožić... Neka bude najljepši do sada. Dođite i na BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJI KONCERT. Na blagdan Štefanja tradicionalno izvode Puhački orkestar DVD-a Vrbovsko i njihovi glazbeni gosti.

Petak, 07.12.2018 14:00

Emisija 07.12.2018.

Iz središta Zagreba prenosimo samo dio atmosfere Adventa- od Fuliranja na Strossu i Ledene bajke do Maksimira.

Petak, 30.11.2018 14:00

Emisija 30.11.2018.

Danas smo u Mariji Bistrici. Advent u Mariji Bistrici u mjestu višestoljetne tradicije hodočašća, starih zanata i kulturnih događanja, oduvijek se posebno slavio i obilježavao. Doživjeti božićni ugođaj u Mariji Bistrici, nacionalnom svetištu Majke Božje, uistinu je poseban doživljaj! Prva organizirana manifestacija Advent u Mariji Bistrici održana je 2010. i od tada se odvija svake godine u prosincu. Manifestacija se obilježava prigodnim kulturno-umjetničkim programom, božićnom sajmenom ponudom te brojnim radionicama za djecu i odrasle. Advent u nacionalnom svetištu poseban je i svojim ozračjem naglašava duhovnost, obiteljske, kulturne i tradicijske vrijednosti.

Petak, 23.11.2018 14:00

Emisija 23.11.2018.

Danas smo u Istri, u Balama. Naime, već dugi niz godina Bale rade na poboljšanju branda odnosno povećanje prepoznatljivosti Bala kao turističke detinacije. Sav uloženi trud potvrđuje činjenica da se od 2004. do 2018. broj ostavrenih noćenja povećao za 5,5 puta (sa 55 tis noćenja na 335 tisuća u 2018. ). I ova 2018. g. bila je još jedna u nizu koja je ostvarila pozitivne turističke rezultate u Balama. Ove zime nastavlja se sa investicijama u turizmu koje prelaze 90 mil. Kn. Tvrtka Mon Perin d.o.o. ulaže preko 50 mil Kn. u projekte: Paleo park (jedinstveni vodeni park na temu dinosaura), deluxe kuće za odmor i ulaganje u objekte u starogradskoj jezgri kao početak dugonajavljivanog projekta difuznog hotela / grad hotel. Tvrtka Meneghetti d.o.o. ulaže u proširenje smještajnih kapaciteta u svima poznatoj Stanciji Meneghetti gdje se gradi 6 vila sa bazenima ukupne investicije preko 5 mil EUR,... Naravno, sve ove investicije bit će gotovetijekom slijedeće turističke godine. U sklopu emisije pratimo i finale Davisova Cupa Francuska- Hrvatska.

Petak, 16.11.2018 14:00

Emisija 16.11.2018.

Danas smo u Varaždinu. U tijeku je Turistička burza PUT - jedan je od značajnijih hrvatskih turističkih susreta, a organizira ga Udruga hrvatskih putničkih agencija UHPA i magazin Way to Croatia. Ovo događanje okuplja djelatnike iz agencijskog poslovanja, hotelijerstva, pružatelja turističkih usluga, sustava turističkih zajednica i turističkih novinara. Burza se održava svake godine u drugoj hrvatskoj destinacij. Ove godine obilježava se jubilarna 20. poslovno turistička burza i upravo iz tog razloga se vraća na mjesto njenog početka, u barokni Varaždin. Domaćini su Grad Varaždin, Turistička zajednica grada Varaždina te Hotel Turist. Najboljim turističkim profesionalcima bit će dodijeljene nagrade Simply the best.

Petak, 09.11.2018 14:00

Emisija 09.11.2018.

Danas smo u Zagrebu. Najavljujemo nekoliko zanimljivih turističkio-kulturno-zabavnih događaja: Održana konferencija za medije ususret zagrebačkom Adventu, Grad Mali Lošinj slavi Dan grada, Ruralni turizam-veliki potencijali, ali mali udio u ukupnom turističkom prihodu, U Opatiji u tijeku Sajam HoReCa Adria namijenjen turističkim profesionalcima, završava godina u kojoj Crikvenica obilježava 130 godina organiziranog turizma, u Šangaju otvoren Ured HTZa

Sunčani sat
Sunčani sat

HRT – HR 2 — Turizam

Emisija s temama iz turizma, izvještajima i reportažama o turističkim događajima i turističkim odredištima. Emitira se petkom od 14:00 do 16:00 sati. Urednik i voditelj: Zlatan Skalicki Novinari: Nataša Mikas i Ana Ciglenečki

Sljedeća emitiranja

Petak, 29.03.2019. 14:00 - 14:30

Petak, 29.03.2019. 14:35 - 14:54

Petak, 29.03.2019. 14:59 - 15:30

Poslušajte

Emisija 22.03.2019.
Petak, 22.03.2019 14:00

Emisija 15.03.2019.
Petak, 15.03.2019 14:00

Emisija 08.03.2019.
Petak, 08.03.2019 14:00

Emisija 01.03.2019.
Petak, 01.03.2019 14:00