Arhiva slušaonice - Sunčani sat

Petak, 18.01.2019 14:00

Emisija 18.01.2019.

Danas smo u Stubičkim Toplicama. Smještene su u južnom dijelu Hrvatskog zagorja, podno sjevernih obronaka Medvednice, na mjestu sutoka potoka Vidak i Topličina. Prostiru se na 27 km², broje 2805 stanovnika, graniče s gradovima Donja Stubica, Oroslavje, Zagreb te općinama Jakovlje i Bistra. U živopisnom krajoliku ističu se dva povijesna brda - Kapelščak i Kamenjak. 80% područja općine Stubičke Toplice nalazi se u Parku prirode Medvednica - prirodnoj krajobraznoj vrijednosti Općine. Ljekoviti termalni izvori prirodno su bogatstvo i potencijal Stubičkih Toplica. Lječilište u Stubičkim Toplicama, odnosno cijeli lječilišni urbanističko - arhitektonsko - perivojni sklop, djelo zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca, jedno je od prvih osmišljenih lječilišta u srednjoj Europi. Danas je Specijalna bolnica uspješan nositelj zdravstvenog turizma koristeći tradiciju liječenja upotrebom termalne vode kao prirodnog ljekovitog činitelja i suvremenu medicinsku rehabilitaciju. Za ugodan boravak gostiju u Stubičkim Toplicama, svoje usluge smještaja, bazena s termalnom vodom, kongresnog centra, gastro ponude nudi hotel „Matija Gubec“ Stubaki nude niz zanimljivih sadržaja u prirodi poput povijesno - poučne staze Kamenjak, betlehemske spilje u perivoju župne crkve svete Katarine, povijesnog lokaliteta i vidikovca Kapelščak, jezera Jarki, Horvatovih stuba na Sljemenu kao i razna kulturna događanja i manifestacije tijekom godine.

Petak, 11.01.2019 14:00

Emisija 11.01.2019.

Danas smo u Karlovcu. Aquatika, slatkovodni akvarij primjer je jednog uspješno realiziranog europskog projekta. Financiran je (sa 99% sredstava) iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 36,2 milijuna kuna od ukupne vrijednosti projekta od 36,7 milijuna kuna. Aquatika je jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj, koji prikazuje floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i život uz rijeke. Ova idealna pozicija u Karlovcu omogućuje laku dostupnost i usputnu stanicu prilikom odlaska iz unutrašnjosti prema moru i obrnuto. U prvih godinu dana Aquatiku je posjetilo 100.000 gostiju, među kojima najviše obitelji s djecom i školskih grupa, uz također umirovljenike, hobiste, ribolovce, te strane turiste. Aquatika prikazuje oko 100 vrsta riba, 40 endemskih vrsta, smještenih u 25 akvarija, koje prate tipičan tok jedne krške rijeke kao što je Korana na čijoj se obaliakvarij nalazi.

Petak, 04.01.2019 14:00

Emisija 04.01.2019.

Danas smo u Delnicama. Područje Grada čini "Delnički trolist" - Delnice, crnoluško-risnjački kraj i Kupska dolina. Delnice su središnje i najveće naselje Gorskog kotara. Smještene na nadmorskoj visini od 698 metara i uokvirene uzvišenjima Drgomlja, Petehovca i Japlenškog vrha, Delnice su najviši grad u Hrvatskoj. Epitet klimatskog lječilišta i oporavilišta proizlazi iz činjenice da je ovo, medicinski gledano, zona tzv. podražajne klime, pa je područje tradicionalno preporučljivo za visinske pripreme sportaša, te odmor, rekreaciju i šetnje u prirodi, a zimi pravi mamac za ljubitelje snijega i zimskih sportova. Crni Lug, tipično planinsko goransko selo, zimi je bijelo, a ljeti cvjetno ishodište za Nacionalni park Risnjak, čije visine sežu do 1528 m nad morem. Za ljubitelje aktivnog odmora, tu je Kupska ili Brodska dolina s prekrasnom rijekom Kupom koja vam nudi kanuing, kajak ili rafting, sportski ribolov i mušičarenje, kupanje i nezaboravan doživljaj čiste gorske rijeke.

Petak, 28.12.2018 14:00

Emisija 28.12.2018.

Danas smo u Vukovaru.Ako ste se, zasićeni svojom svakodnevnicom, zaželjeli barem na kratko promijeniti sredinu, upoznati nove predjele i ljude i u škrinjicu svojih sjećanja pohraniti nove doživljaje – ne razmišljajte previše, Vukovar je pravi izbor za Vas. Taj čudesan grad, smješten u najistočnijoj hrvatskoj županiji, Vukovarsko – srijemskoj, grad na dvije rijeke, Vuki i Dunavu, u zagrljaju Slavonije i Srijema, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Prošetajte njegovim ulicama i uvjerit ćete se kako je to grad bogate kulturne baštine, povijesnog naslijeđa i tradicije. Dvorac Eltz, u kojem je, inače, smješten Gradski muzej Vukovar. Na lokalitetu Vučedol se nalazi Muzej vučedolske kulture, velebno izgrađeno izdanje koji je postao nezaobilazno mjesto prilikom posjeta Vukovaru.

Petak, 21.12.2018 14:00

Emisija 21.12.2018.

Danas smo u Bizovačkim-Sunčanim toplicama. U tijeku je realizacija velike investicije koja će uvelike pomoći u razvoju kontinentalnog turizma-novi hotel i dodatni sadržaji....Moramo provjeriti kako napreduju.Slana, bezbojna tekućina promijenila je budućnost jednog gotovo nepoznatog sela slavonske ravnice. Ono je postalo izvorište davno nestalog Panonskog mora, na koje su pristizali ljudi iz okolnih sela i gradova tražeći ozdravljenje. Ova izuzetna voda ima skoro tri puta više soli nego morska, a uz to ima željeza, joda i drugih minerala. Kada je iz jedne od probnih bušotina 3. kolovoza 1970. umjesto nafte, iz dubine od 1862 m prsnula vrela, slana voda- povijest malog slavonskog mjesta Bizovca, udaljenog 18 km zapadno od Osijeka zauvijek se promijenila. Posljednja dva desetljeća Toplice su središte kontinetalnog i zdravstvenog turizma istočne Hrvatske.  Sve analize Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu su potvrdile da je ova termomineralna voda jedinstvena u svijetu i najtoplija jodna hipertermalna voda (84°C ) slanjača u Europi, koja je čak tri puta slanija od mora

Petak, 14.12.2018 14:00

Emisija 14.12.2018.

Danas smo u Vrbovskom. Vodimo vas na Božićni sajam i Vrbovšćansku zimsku večer. Uposebnom ozračju uronite u ljepotu došašča... U zajedništvu i veselju dočekajteBožić... Neka bude najljepši do sada. Dođite i na BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJI KONCERT. Na blagdan Štefanja tradicionalno izvode Puhački orkestar DVD-a Vrbovsko i njihovi glazbeni gosti.

Petak, 07.12.2018 14:00

Emisija 07.12.2018.

Iz središta Zagreba prenosimo samo dio atmosfere Adventa- od Fuliranja na Strossu i Ledene bajke do Maksimira.

Petak, 30.11.2018 14:00

Emisija 30.11.2018.

Danas smo u Mariji Bistrici. Advent u Mariji Bistrici u mjestu višestoljetne tradicije hodočašća, starih zanata i kulturnih događanja, oduvijek se posebno slavio i obilježavao. Doživjeti božićni ugođaj u Mariji Bistrici, nacionalnom svetištu Majke Božje, uistinu je poseban doživljaj! Prva organizirana manifestacija Advent u Mariji Bistrici održana je 2010. i od tada se odvija svake godine u prosincu. Manifestacija se obilježava prigodnim kulturno-umjetničkim programom, božićnom sajmenom ponudom te brojnim radionicama za djecu i odrasle. Advent u nacionalnom svetištu poseban je i svojim ozračjem naglašava duhovnost, obiteljske, kulturne i tradicijske vrijednosti.

Petak, 23.11.2018 14:00

Emisija 23.11.2018.

Danas smo u Istri, u Balama. Naime, već dugi niz godina Bale rade na poboljšanju branda odnosno povećanje prepoznatljivosti Bala kao turističke detinacije. Sav uloženi trud potvrđuje činjenica da se od 2004. do 2018. broj ostavrenih noćenja povećao za 5,5 puta (sa 55 tis noćenja na 335 tisuća u 2018. ). I ova 2018. g. bila je još jedna u nizu koja je ostvarila pozitivne turističke rezultate u Balama. Ove zime nastavlja se sa investicijama u turizmu koje prelaze 90 mil. Kn. Tvrtka Mon Perin d.o.o. ulaže preko 50 mil Kn. u projekte: Paleo park (jedinstveni vodeni park na temu dinosaura), deluxe kuće za odmor i ulaganje u objekte u starogradskoj jezgri kao početak dugonajavljivanog projekta difuznog hotela / grad hotel. Tvrtka Meneghetti d.o.o. ulaže u proširenje smještajnih kapaciteta u svima poznatoj Stanciji Meneghetti gdje se gradi 6 vila sa bazenima ukupne investicije preko 5 mil EUR,... Naravno, sve ove investicije bit će gotovetijekom slijedeće turističke godine. U sklopu emisije pratimo i finale Davisova Cupa Francuska- Hrvatska.

Petak, 16.11.2018 14:00

Emisija 16.11.2018.

Danas smo u Varaždinu. U tijeku je Turistička burza PUT - jedan je od značajnijih hrvatskih turističkih susreta, a organizira ga Udruga hrvatskih putničkih agencija UHPA i magazin Way to Croatia. Ovo događanje okuplja djelatnike iz agencijskog poslovanja, hotelijerstva, pružatelja turističkih usluga, sustava turističkih zajednica i turističkih novinara. Burza se održava svake godine u drugoj hrvatskoj destinacij. Ove godine obilježava se jubilarna 20. poslovno turistička burza i upravo iz tog razloga se vraća na mjesto njenog početka, u barokni Varaždin. Domaćini su Grad Varaždin, Turistička zajednica grada Varaždina te Hotel Turist. Najboljim turističkim profesionalcima bit će dodijeljene nagrade Simply the best.

Petak, 09.11.2018 14:00

Emisija 09.11.2018.

Danas smo u Zagrebu. Najavljujemo nekoliko zanimljivih turističkio-kulturno-zabavnih događaja: Održana konferencija za medije ususret zagrebačkom Adventu, Grad Mali Lošinj slavi Dan grada, Ruralni turizam-veliki potencijali, ali mali udio u ukupnom turističkom prihodu, U Opatiji u tijeku Sajam HoReCa Adria namijenjen turističkim profesionalcima, završava godina u kojoj Crikvenica obilježava 130 godina organiziranog turizma, u Šangaju otvoren Ured HTZa

Petak, 02.11.2018 14:00

Emisija 02.11.2018.

Danas smo u Gornjoj Stubici.Na sjevernim obroncima park-šume Medvednice smještena je ova općina s površinom od 50 km2, a prostire se južnim rubom Krapinsko-zagorske županije. Prvi pisani dokument o župi Sv. Jurja Gornja Stubica potječe iz godine 1209. , a 1993. godine osnovana je općina Gornja Stubca koja danas ima oko 6000 stanovnika. Neposredno uz crkvu je više od 400 godina stara Gupčeva lipa (zaštićen objekt prirode). Uz nju su vezane legende o Gupcu i seljačkoj buni 1573. Načeo ju je zub vremena, ali ona prkosi. Žilava je i neuništiva kao i njezini puntari - Stubičanci. U centru mjesta nalazi se Spomen park Rudolfu Perešinu. Rudi je kao pilot vojnog zrakoplova JNA u vrijeme agresije na Hrvatsku 1991. svojim zrakoplovom preletio u Austriju. Pamtimo njegove riječi: "Ja sam Hrvat i ne mogu pucati u svoj narod!" Najavljujemo i "Martinje u Slanom Potoku"

Petak, 26.10.2018 14:00

Emisija 26.10.2018.

Danas smo u Hvaru koji obilježava 150 godina organiziranog turizma, a održani su i tradicionalni Dani hrvatskoga turizma-redoviti godišnji susret turističkih profesionalaca.

Petak, 19.10.2018 14:00

Emisija 19.10.2018.

Danas smo u Biogradu n/m.Pratimo Biograd Boat Show 2018., najveći nautički sajam u regiji, koji ove godine obilježava dvadesetu godinu okupljanja svih segmenata nautičke industrije u Hrvatskoj i regiji. Biograd Boat Show tradicionalno se održava u marini Kornati , jednoj od tri najveće marine na Jadranu u kojoj se tijekom godine održi preko 50 regata i manifestacija pri čemu marinu Kornati posjeti 50.000 nautičara, što je čini jedinstvenom na Jadranu. Očekujemo ovogodišnji Biograd Boat Show kao još jedan rekordni sajam, označavajući 20 godina neprestanog rasta. Prošlogodišnji prošireni izložbeni prostor sajma rasprodao se 3 tjedna unaprijed i imao je za predstaviti više od 300 izlagača i 300 plovila.

Petak, 12.10.2018 14:00

Emisija 12.10.2018.

Danas smo u Valpovu. Na području ovoga grada živjelo se od pradavnih vremena što potvrđuju arheološki nalazi. Za vrijeme vladavine Rima, ovim područjima, od 1. do 5. stoljeća poslije Krista, na cesti koja je vodila uz desnu obalu Drave od Ptuja (Poetovia) do Osijeka (Mursa) ovdje se nalazila vojnička utvrda i postaja Iovallio vidljiva i na Peutingerovom zemljovidu (Tabula Peutingeriana). Najstariji pisani dokument o Valpovu je iz godine1332. kada je sačinjen popis župa prigodom ubiranja Papine desetine gdje se spominje crkveno ili staro Valpovo. Prvi, poznati, feudalni vlasnici Valpova i okolice bili su Ivan i Danchu de Solyagh (Suljagić) koji početkom 1397. izumiru te je posjed prešao u kraljevo vlasništvo.

Petak, 05.10.2018 14:00

Emisija 05.10.2018.

Danas smo u Prelogu. To je drugi grad po veličini u Međimurskoj županiji. Prvi put spominje se godine 1264. , u povelji bana Rolanda od Ratolda. Iz antičkog doba, na području grada nalazi se ruralni kompleks villa rustica, kod Ferenčice, Ciglišća i Varaščine, datiran u III. stoljeće. Prelog je ime (Prelak, Perlak, Perlok) dobio prema hrvatskoj riječi vlak, odnosno kajkavskoj riječi vleči, vlačiti, prevlačiti. Tijekom XVIII. stoljeća u Prelogu je osnovana manufaktura za preradu sirove svile, prva poznata manufaktura u Međimurju.

Petak, 28.09.2018 14:00

Emisija 28.09.2018.

Danas smo u Termama Jezerčica. Grad Donja Stubica i Terme Jezerčica smješteni su u središnjem dijelu sjevernih padina Medvednice (Zagrebačke gore) u zelenoj ljepoti stubičke doline. Južnim dijelom obuhvaća raskošnu floru Parka prirode Medvednica, a na sjevernom dijelu je okružen živopisnim zagorskim brežuljcima. Donja Stubica i Gupčev kraj su zasigurno najzanimljivija povijesno urbanistička cjelina sjeverne hrvatske. Zagorje-Bajka na dlanu mjesto za idealan odmor.

Petak, 21.09.2018 14:00

Emisija 21.09.2018.

Danas smo u Vodicama. Najavljujemo Jesenske Bakanalije 22. 09. 2018. Bakanalije će se održati na arheološkom lokalitetu Velika Mrdakovica - Rimska Cisterna: obilazak lokaliteta uz stručno vodstvo, radionice antičkih zanata i sajam antičkih proizvoda, starorimske gastronomske delicije,glazbeno-scenski spektakl. Organiziran je besplatan prijevoz autobusom sa autobusnog kolodvora u Vodicama Dođite i budite dio posebne atmosfere iz prošlosti! Organizatori: Pučko otvoreno učilište Vodice i TZ grada Vodica

Petak, 14.09.2018 14:00

Emisija 14.09.2018.

Danas smo u Belišću.Mjesec rujan je u Belišću obilježen s pregršt kulturno turističkih događanja koje su sve objedinjene u jednu veliku manifestaciju „Belišćanska zlatna jesen„ kulturna, turistička i gospodarska manifestacija rođena je godine 2013. Sama manifestacija okuplja brojne sudionike iz kulturnog i gospodarskog života, pa se tako u umjetničkom izričaju predstavljaju brojne izložbe slikara, dječjih radova, večeri poezije, tradicionalna pekmezijada, gastro ponuda, gospodarski sajam, tamburaška glazba i naravno, smotra folklora sa brojnim kulturno-umjetničkim društvima iz zemlje i inozemstva. Manifestacija „Belišćanska zlatna jesen“ potiče čuvanje i njegovanje tradicije i običaja, potiče razvoj gospodarstva i kulturnog izričaja, te je značajna u turističkoj ponudi grada Belišća i prigradskih naselja.U sklopu emisije ističemo povremena javljanja s teniskih mečeva za Davis cup Hrvatska - SAD iz Zadra.

Petak, 07.09.2018 14:00

Emisija 07.09.2018.

Danas smo u Našicama na Danima “Slavonske šume”. To je manifestacija koja se održava svake godine početkom rujna u najljepšem gradskom parku u Hrvatskoj. Ova manifestacija traje 3 dana i to sa početkom u četvrtak i završetkom u nedjelju. Organizatori su Grad našice, Hrvatske Šume, Ogranak Matice Hrvatske Našice i Turistička zajednica Grada Našica. Dane “Slavonskih šuma” obilježavaju mnoge aktivnosti za posjetitelje, od natjecanja u sječi drva do streličarstva. Isto tako ova manifestacija ima i široki zabavni i gastronomski program.

Sunčani sat
Sunčani sat

HRT – HR 2 — Turizam

Emisija s temama iz turizma, izvještajima i reportažama o turističkim događajima i turističkim odredištima. Emitira se petkom od 14:00 do 16:00 sati. Urednik i voditelj: Zlatan Skalicki Novinari: Nataša Mikas i Ana Ciglenečki

Sljedeća emitiranja

Petak, 25.01.2019. 14:00 - 14:30

Petak, 25.01.2019. 14:35 - 14:54

Petak, 25.01.2019. 14:59 - 15:30

Poslušajte

Emisija 18.01.2019.
Petak, 18.01.2019 14:00

Emisija 11.01.2019.
Petak, 11.01.2019 14:00

Emisija 04.01.2019.
Petak, 04.01.2019 14:00

Emisija 28.12.2018.
Petak, 28.12.2018 14:00