30 GODINA UMAGA: Od polja krumpira do ''hrvatskog Roland Garossa''

30 GODINA UMAGA: Od polja krumpira do ''hrvatskog Roland Garossa''

Foto: HRT/Pixsell

Reprizom prvoga finala iz 1990. godine, revijalnim susretom Gorana Prpića i Gorana Ivaniševića, te ždrijebom glavnoga turnira, večeras će u Umagu početi 30.izdanje ATP Croatia Opena. Tim se povodom prisjećamo početaka svjetske ATP serije u Hrvatskoj, kroz razgovor s prvim direktorom turnira.

- Osnova svega je bila tadašnja TV Koper, koja se vidjela u cijeloj Italiji i kojom je ravnao Silivio Berlusconi – otkriva Slavko Rasberger, direktor prvih 20 izdanja ATP turnira u Umagu. - U komunikaciji s Jankom Tedeškom s TV Koper, predložio sam egzibicijski meč Bobe Živojinovića i jednog talijanskog tenisača, koji su Talijani bili spremni financirati.Taj se meč nije realizirao, ali je ta inicijativa zainteresirala ljude u Umagu te prerasla u nešto još jače, u turnir koji danas imamo – početak je priče ATP Umaga.

Priče koja je naišla na plodno tlo, doslovno i figurativno, jer na tlu današnjeg Stella Marisa tada se razvijala poljoprivreda.

- Dio dašanjeg kompleksa bila je obična bara, a na mjestu gdje je sada većina terena, sadili su se krumpiri – kaže Rasberger, koji se neće požaliti na naporan posao prilikom organizacije prva dva desetljeća umaškog turnira.

- Za mene je to bilo jedostavno, zbog ljudi kojima sam bio okružen i koji su mi pomagali – tvrdi Rasberger, napominjući da su se brojni osvajači čuvenog Roland Garrosa kalili upravo na umaškoj zemlji.

 Cijeli razgovor o počecima teniske priče o Umagu poslušajte u nastavku:

Slavko Rasberger povodom 30 godina ATP Umaga, razgovarao Lovorko Magdić