Hrvatski je složen kao malo koji jezik

Hrvatski je složen kao malo koji jezik

dr. sc. Ivana Kurtović Budja

O složenosti hrvatskoga jezika, pravilima, standardizaciji i promjenama. U emisiji posvećenoj Europskom danu jezika govorila je dijalektologica dr. sc. Ivana Kurtović Budja s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

- Hrvatski jezik je doista složen kao malo koji jezik i mnogi jezici imaju takvu raznolikost, međutim ono što se u javnom prostoru ističe jest da je hrvatski jezik poseban po tome što ima tri velika narječja kajkavsko, čakavsko i štokavsko - istaknula je Ivana Kurtović Budja.

Podsjetila je i kako je hrvatski jezik jedan od starijih.

- Hrvatski jezik stari je jezik, najstarije potvrde imamo još od Bašćanske ploče i prije toga zapise koji potvrđuju njegovo postojanje. Ti zapisi su u čakavštini. Malo tko zna da je kajkavština do 19. stoljeća imala tako razvijen jezik da su postojali priručnici, čak i prije standardizacije hrvatskoga jezika -  dodala je Kurtović Budja.

Koliko je teško ljudima s drugih govornih područja svladati hrvatski jezik?

- Mislim da ih ne muče toliko padeži koliko svršeni i nesvršeni glagoli, npr. jel ja stojim ili stajam i je li tramvaj staje, pa jel pečem kruh ili ispečem kruh, jako je težak taj glagolski aspekt. Čak mislim da je teži od padeža“, zaključila je dr. sc. Ivana Kurtović Budja.

O tim i ostalim zanimljivostima opširnije poslušajte u nastavku.

Europski dan jezika - Ivana Kurtović Budja

Drugi program Hrvatskoga radija u Europskom tjednu jezika svako jutro od 9:00 do 9:30 ugošćuje zanimljive sugovornike koji će nam proširiti vidike, a dijelimo i nagradu. Knjigu "Reci mi to kratko i jasno", drugo prošireno izdanje autorice Nives Opačić.

Urednik posebnih emisija u sklopu Europskog tjedna jezika je Zlatko Turkalj, autorica je Lana Frančić.