Ilija Lončarević: U našem nogometu ne vlada riječ struke, nego jednoumlje

Ilija Lončarević: U našem nogometu ne vlada riječ struke, nego jednoumlje

Foto: Pixsell

U Sportskom mikroskopu, novoj rubrici emisije Sport i glazba u kojoj analiziramo aktualne sportske teme, govorilo se o odnosu HNS-a prema mladim reprezentacijama. Povod je smjena izbornika U-21 reprezentacije Nenada Gračana, koja je iznova otvorila pitanje strategije rukovođenja hrvatskim nogometom.

Gost rubrike Sportski mikroskop bio je iskusni trener i nekadašnji savezni koordinator Ilija Lončarević, koji često izražava revolt prema načinu donošenja odluka u domaćem nogometu. Iza smjene Gračana, tvrdi Lončarević, stoji loše uređen sustav vođenja omladinskih selekcija HNS-a.

- Najveći je problem što izbornici naših mladih reprezentacija nemaju samostalnost u svom radu. Onaj tko hoće biti čvrst u svojim razmišljanjima, taj neće dugo biti izbornik. Cijeli taj posao trebao bi se raditi s nekih drugih osnova, a ne postavljanjem mladih i neiskusnih trenera. Da se razumijemo, nemam ništa protiv osoba koje su trenutno na tim funkcijama i uvjeren sam da će odgovorno raditi svoj posao, ali problem je što nema plana školovanja i usavršavanja trenera mlađih selekcija. Oni dolaze na pozicije bez da su prethodno pripremljeni za taj posao. Priprema je osnova svega, a mi to nemamo – kaže Lončarević.

Osobito je nelogičan sustav donošenja odluka, koji se svodi na mišljenje članova IO-a, u pravilu zaobilazeći riječ struke.

- Nevjerojatno zvuči da je prije trideset godina postojala stručna komisija čije je mišljenje predsjedništvo Saveza u 99% slučajeva prihvaćalo, dok je s nastankom Hrvatske države ta praksa prestala. Mislim da smo u svim segmentima društva demokraciju shvatili nakaradno, pa u većini sustava vlada jednoumlje. U nogometu je to sve izraženije. Zato nam se izbornici smjenjuju preko noći, zato se događa da su odluke komisija unaprijed zacrtane i da se sustavi natjecanja mijenjaju iz godine u godinu. Manja je šteta potrošiti te godine na razmatranje odluke u koju ćemo biti sigurni, a ne da se u Izvršnom odboru prihvaćaju ideje koje su pojedincima tek tako pale na pamet.

Govoreći o glasu nogometne struke, Lončarević se slaže da nadu u bolju budućnost pruža serija perspektivnih trenera koji su posljednjih godina preuzeli vođenje naših najboljih klubova u HT Prvoj ligi.

- Licemjerno je da sporadično hvalimo te trenere, a ne dozvoljavamo im da utječu na razvoj nogometnog sustava. Pojava ove grupe mladih trenera je fenomenalna stvar. Već su pokazali svoj potencijal i to ne smijemo zaboraviti ako izgube nekoliko utakmica, kao što se dogodilo Siniši Oreščaninu u Hajduku. Volio bih da HNS kroz trenerske i stručne komisije prati njihov razvoj i ne dozvoli da takvi treneri odlutaju – zaključuje Lončarević.

Cijelovito izadnje Sportskog mikroskopa poslušajte u nastavku:

Sportski mikroskop 15.9. - Odnos HNS-a prema mladim reprezentacijama