Kinezi u SEHA ligi - Zaljubili se u roštilj, a trenera Šolu jedva razumiju

Kinezi u SEHA ligi - Zaljubili se u roštilj, a trenera Šolu jedva razumiju

Foto: HRT

Velika novost za europski rukomet očekuje nas u novoj sezoni SEHA lige. U društvu Zagreba i Nexea nastupat će i momčad iz – Kine. Razvojni projekt pekinškog sportskog sveučilišta trenira pod paskom Vlade Šole, a s imenom Beijng Sports University igrat će domaće utakmice u zagrebačkom Domu sportova.

- Do suradnje je došlo temeljem dugogodišnje suradnje Sveučilišta u Pekingu i zagrebačkog Kineziološkog fakulteta. Želja im je svoje rukometaše učiniti boljima, jer većina igrača koji su sada u Zagrebu članovi su kineske reprezentacije. S njima je ovdje i izbornik, u ulozi pomoćnika treneru Šoli, informira team-manager Goran Roknić, dodajući da Kinezi ne žele učiti samo rukometne vještine.

- Inzistiraju na europskom načinu života, traže da njihovi igrači žive u stanovima i hrane se u menzama. Namjeravali smo ih za početak voditi u kineske restorane, ali zasad im se najviše svidio roštilj, morat ćemo to malo reducirati – sa smiješkom govori Roknić, čiji je posao vrlo zahtjevan.

- Velik je napor bio uopće ishoditi vize za 20 kineskih državljana. Ne samo za život u Hrvatskoj, već i za gostovanja u Mađarskoj, Makedoniji … S takvim obujmom posla prvi smo se put susreli.

U međuvremenu su na turniru na kojem se okupljaju najbolji kineski rukometni kolektivi trener Vlado Šola i ostatak tima izabrali 20 rukometaša koji su naznačili najveći potencijal. Neki su u međuvremenu otkazali zbog ozljeda pa postoji mogućnost da će do dolaska zamjena kadar popuniti mladi igrači PPD Zagreba, kluba koji nudi logističku podršku ovom projektu. Dvojica domaćih igrača, prema dogovoru, smiju ostati u momčadi i nakon početka sezone.

SEHA liga ove će sezone premijerno biti podijeljena na dvije skupine, pa će Kinezi igrati protiv Zagreba, Veszprema, Meškova, Metaloplastike i Eurofarm Rabotnika.

- Ovo je kao da košarkaški klub Dubrava upadne u NBA ligu – slikovito dočarava trener Vlado Šola, iako se izazova spremno uhvatio.

- Znao sam u što se upuštam. Dok sam radio u Dohi, imao sam doticaja s kineskim rukometašima, pa sam svjestan da dolaze iz drugačijeg sustava, uz manjak tehničke i taktičke komponente. Nedostaje im i agresivnosti koja je u europskom rukometu neophodna, morat ćemo poraditi na porastu samopouzdanja i sportskog bezobrazluka – govori Šola.

- Velik će nam problem biti valorizacija rada, jer to se inače radi kroz osvojene bodove, a mi u startu ne možemo očekivati ozbiljnije rezultate. Iako, vjerujem da bi već krajem listopada to moglo poprimati izgled ozbiljnijeg rukometa.

Šola i njegov stručni stožer zasad najviše problema imaju s - komunikacijom! U svlačionici je znanje engleskog vrlo skromno, pa je prevoditelj stalno u pogonu.

- U par navrata su se nasmijali na neke moje pošalice, iako nisam siguran da su me shvatili. Ali razbijamo led, svakim su danom sve opušteniji. Naš je sustav ipak malo ležerniji, a svakom čovjeku odgovara kad nije pod velikom stegom – zaključuje Vlado Šola.

Momčad BSU-a trenutno odrađuje pripreme na Rogli, a debi u SEHA ligi imat će početkom rujna. Predsjednik regionalnog natjecanja, Mihajlo Mihajlovski, već je izjavio da na ovaj način šire horizonte i tržište izvan europskih granica, a naši sugovornici tvrde da ostali klubovi na tu revolucioranu ideju nisu imali primjedbi.

- Dapače, iako je svima to neobično, odreda su zaželjeli dobrodošlicu našoj kineskoj momčadi – kaže Goran Roknić.

Prilog o novom, neobičnom članu rukometne SEHA lige poslušajte u nastavku:

Kinezi u SEHA ligi - pripremio: Dameo Ramić Kovačić