Napustila nas je kolegica Tanja Devčić

Napustila nas je kolegica Tanja Devčić

FOTO: Krasnodar Peršun/Zvono.eu

U 72.godini života preminula je novinarka i dugogodišnja urednica Drugog programa HR-a Tanja Devčić. Nakon diplomiranja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, postaje suradnica na Radio Zagrebu. S puno novinarske radoznalosti snimala je priče i reportaže.

Bila je među prvima koji su prepoznali važnost ekologije i unijeli ju u novinarstvo.  Tako je nastala emisija  „Z kao Zemlja „ u kojoj je pokrenula serijal emisija i projekt obnove maslinika te je za popularizaciju maslinarstva u Hrvatskoj nagrađena brojnim priznanjima.

Tijekom Domovinskog rata izvještavala je s ratnih područja. A onda je pokrenula, i 20 godina uređivala i vodila kultnu emisiju „Andromeda“, u kojoj je s velikim žarom učila, i uz brojne znanstvenike,  približavala astronomiju slušateljima a radio je postao obrazovna platforma preko koje su mnogi mladi zavoljeli znanost.

Tanja Devčić bila je urednica Dokumentarnog programa HR-a i dugogodišnja predsjednica Zbora novinara za okoliš Hrvatskoga novinarskog društva.

Sudjelovala je u međunarodnom projektu Mitske luke Mediterana i kao profesorica francuskog jezika predstavljala je Hrvatski radio na Copeam-u, susretu radija Sredozemlja.  Za emisije o zaštiti okoliša dobitnica je  državne nagrade Eko Oskar i nagrade Velebitska degenija HND-a .

Nagradom za životno djelo „ Ivan Šibl“, koja se dodjeljuje onima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su živjeli, Tanja Devčić nagrađena je 2007. godine.