Nogometom kroz Afriku: Danas igraš na ''svemirskom brodu'', sutra na livadi

Nogometom kroz Afriku: Danas igraš na ''svemirskom brodu'', sutra na livadi

foto: Zdravko Logarušić (privatna kolekcija)

U uskršnjem izdanju emisije Sport i glazba čuli smo neobičnu sportsku priču Zdravka Logarušića, nogometnog trenera iz Slavonskog Broda koji je zbog nogometa obišao pola svijeta, a posljednjih desetak godina afirmirao se kao jedan od uspješnijih trenera na afričkom kontinentu.

- Dobio sam poziv na Badnjak, tražili su da već sutradan dođem na razgovor. Jedva sam isposlovao da to bude dan poslije, kako bih ženi stigao objasniti zašto odlazim s božićnog ručka, prisjeća se Logarušić prvog odlaska u Afriku, velikog izazova kojeg nije odbacio, jer je kao igrač doslovce putovao od Amerike do Australije.

Vodio je taj 55–ogodišnji Brođanin, porijeklom iz Hercegovine, ponajbolje klubove diljem afričkog kontinenta, od Gane i Kenije, pa sve do Angole i Tanzanije.

- To su imena koja vam ne znače puno, ali tamo su ti klubovi tretirani kao kod nas Dinamo ili Hajduk, pojašnjava Logarušić koji je nakon uspješnog vođenja Asante Kotokoa, najpopularnijeg kluba Gane, dobio poziv da vodi reprezentaciju Sudana, a trenutačno je izbornik reprezentacije Zimbabvea s kojom je izborio plasman na Afrički kup nacija.

-Krenuo sam iz županijskih liga i stigao do toga da u Africi vodim klubove i države u svim najjačim natjecanjima. Ostalo mi je još samo voditi utakmicu Svjetskog prvenstva, a vjerujem da u slijedećim kvalifikacijama imamo šansi izboriti putovanje u Katar!

Priča i anegdota nakupio je toliko da bi, kako kaže, mogao napisati nekoliko knjiga, a u svega nešto manje od pola sata razgovora Logarušić nam nije dočarao samo reprezentaciju Zimbabvea, već i tamošnju sportsku infrastrukturu, prednosti i mane afričkih nogometaša, ali i svakodnevne životne izazove i kontraste koje je spoznao tijekom višegodišnjeg boravka diljem Afrike.

Priču poslušajte u nastavku …

SiG 4.travnja, gost: Zdravko Logarušić