Oscar 2016: 'Povratnik' predvodi favorite

Oscar 2016: 'Povratnik' predvodi favorite

Oscar: Najtraženij kipić u svijetu filma

Oscari 2016. su ove nedjelje. A dodjela Oscara smatra se najvećim događajem filma u zapadnom kulturnom krugu. Naš radijski kolumnist Ivan Žaknić u Drugom dijelu dana analizirao je očekivanja i nade koji će se ispuniti ili baš i ne na svečanosti dodjele priznanja američke Filmske akademije.

Mnogo je pitanja koja možemo postavljati prije dodjele Oscara o filmskoj stvarnosti i glasačima Filmske akademije. Je li konzervativna nagrada ili se radi o konzervativnom gledanju filma? Kako nagradu Oscar komentiraju vječni skeptici?

'Glasače Filmske akademije vodi liberalno načelo individualizma', ističe Ivan Žaknić. Gdje je u svemu tome 'Mrska osmorka', a gdje se smjestio 'Povratnik'? Može li filmsko djelo 'Oklada stoljeća' ugroziti primat najvećeg favorita? Imaju li glasači mjesta za 'hrabru odluku' pri odabiru fimova i nagrada u pojedinim kategorijama? 'U rukama Hollywooda filmovi su propagandno sredstvo, ako ništa drugo onda tog holivudskog kulturnog imperijalizma.'

Među nominiranim filmovima ove godine nema filmova koji se bave svjetskim društvenim problemima. Kako je bilo u prošlosti? Koje teme vole glasači Filmske akademije? Što je televizijska produkcija oduzela američkom filmskom miljeu? Koja su iznenađenja među nominacijama za ovogodišnjeg Oscara?  Što mogu dobiti filmovi 'Mad Max - Opasna cesta', 'Spotlight', 'Brooklyn' i 'Soba'? Koji film donosi estetizirano nasilje?

'Glasači Filmske akademije u jednom trenutku shvate kako su pogriješili godinama ne dajući Oscara redateljima i glumcima, pa grešku isprave dodijeljujući priznanje za film ili ulogu gdje to nije najbolje rješenje', ističe naš radijski kolumnist, 'to su onda, zapravo, nagrade za životno djelo. Pred ovogodišnje Oscare nameće se pitanje je li Leonardo DiCaprio zaslužio godišnje filmsko priznanje? Što možemo očekivati od svečanosti dodjele Oscara? Što će izvesti Lady Gaga?

Sve su to pitanja na koje odgovaramo u oskarovskom razgovoru. A dodjelu Oscara možete pratiti u prijenosu uživo na Prvom programu HTV-a u noći s nedjelje na ponedjeljak.