Plenković: Nadam se skorom povratku sporta u školske dvorane

Plenković: Nadam se skorom povratku sporta u školske dvorane

Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Nizom sportskih aktivnosti u svim zemljama Europske unije od 23. do 30.rujna obilježava se Europski tjedan sporta. Prilikom svečanog otvaranja u Zagrebu, premijer Andrej Plenković za slušatelje Hrvatskoga radija odgovorio je na neka od aktualnih pitanja održivosti našega sporta u doba pandemije.

- Ovo je posebna godina, bez velikih sportskih natjecanja koja su otkazana ili odgođena, ali kako je bilo drugima, tako je i nama. Mislim da smo napravili iskorak i pronašli sredstva da sportski klubovi prežive, to je aktivnost koju ćemo uvijek podržavati, tu nema dileme, rekao je u uvodu premijer Andrej Plenković, otklonivši sumnje u nastavak sportskih natjecanja na zatvorenom tijekom zime, što se u nekim zemljama dovodi pod znak pitanja.

- Koliko vidim sve se odvija u redu, utakmice i natjecanja su u tijeku, nažalost bez publike, ali tako je i primjerice u NBA ligi. Ako mogu LeBron James i društvo, izdržat će i naši sportaši.

Jedno od još uvijek neriješenih pitanja jesu treninzi mlađih dobnih kategorija u školskim sportskim dvoranama, što predstavlja ozbiljan problem hrvatskom sportu u cijelosti.

- Pratio sam malo tu problematiku i koliko čujem to bi se moglo promijeniti već od slijedećeg tjedna. Baš sam se raspitivao za treninge svog sina predškolske dobi kojeg taman vodim na džudo i svi se nadaju početku treninga. Nadam se da će to biti moguće.

Vlada Andreja Plenkovića u proteklom je mandatu gotovo udvostručila proračunska izdvajanja za sport, a za vjerovati je da će se taj trend nastaviti i pod okriljem novog Ministarstva turizma i sporta. Premijer smatra da je to dobro rješenje.

- Sjećam se vremena Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, što je bio ogroman resor koji je zahtijevao puno ulaganja i pažnje. Mislim da je ovo bolje rješenje za sport, uostalom, radi se o naša dva najveća ''brenda'' i tom smo se logikom vodili. Turizam i sport nešto su po čemu nas najviše prepoznaju u svijetu, uz dužno poštovanje svim ostalim djelatnostima, pa i politici, zaključio je premijer Plenković, otkrivši i da je ljubitelj američke košarke, ali i da domaći sport nerijetko prati kroz našu emisiju Sport i glazba u kojoj ovog vikenda možete poslušati cijeli razgovor Lovorka Magdića s predsjednikom Vlade RH.