Tajnik HOO-a: Zasad nije bilo riječi o odgodi Olimpijskih igara

Tajnik HOO-a: Zasad nije bilo riječi o odgodi Olimpijskih igara

Predstavnici nacionalnih olimpijskih odbora danas su s čelnicima MOO-a raspravljali o utjecaju pandemije koronavirusa na održavanje Olimpijskih igara u Tokiju.Podržali su dogovor sa sportskim savezima da će fokus biti na prilagodbi sustava kvalifikacija, dok termin Igara ostaje nepromijenjen.

- Zaključak je da se prije svega misli na sigurnost sportaša. Pokušat će se napraviti novi kvalifikacijski sustav, uz odgodu uvjetovanu koronavirusom, ali na način da se na Olimpijske igre kvalificiraju sportaši koji su to zaslužili svojim rezultatima, da li rankingom na svjetskim i europskim listama ili drugim kriterijima, ovisno o pojedinom sportu. Zasad nije bilo riječi o odgađanju Igara, a svi europski odbori, uključujući i HOO, prihvatili su trenutne smjernice, rekao je tajnik HOO-a, Josip Čop.

Konkretni rokovi još nisu određeni, a iako pojedini sportaši apeliraju da se Igre već sada odgode, MOO smatra da nema potrebe za tako drastičnim mjerama.

- U tom odboru je dovoljno pametnih i stručnih ljudi da se održavanje Igara ne bi forisiralo ukoliko ne bude potrebnih preduvjeta. Na stranu novac i ostali interesi, nitko neće preuzeti odgovornost da ugrozi zdravlje sportaša i ostalih sudionika, zaključio je Čop u razgovoru za Hrvatski radio koji možete poslušati u nastavku:

 

Josip Čop, tajnik HOO-a o odgodi Olimpijskih igara