Turkmenistan prkosi virusu: Kontroliraju medije, ali i poduzimaju mjere

Turkmenistan prkosi virusu: Kontroliraju medije, ali i poduzimaju mjere

Robert Grdović, foto: HRT/Pixsell

Turkmenistan, zemlja srednje Azije s nešto manje od 6 milijuna stanovnika, prema službenim je podacima jedna od rijetkih u svijetu koja još nije prijavila slučajeve oboljelih od koronavirusa! Štoviše, kolaju informacije da je među stanovništvom koronavirus riječ koja se ne izgovara ...

- Moram priznati da mediji u Turkmenistanu jesu pod kontrolom predsjednika države i da informacije teško izlaze u javnost, ali činjenica je da su oni vrlo rano detektirali problem koji se pojavio u Wuhanu i već su u veljači zatvorili granice. Reagirali su na vrijeme, na sjeveru zemlje organizirali su karantenu za sve putnike koji su ulazili u Turkmenistan, a strancima omogućili da se vrate kućama, svjedoči Robert Grdović (46), malonogometni trener koji je posljednjih godinu dana vodio tamošnju futsal reprezentaciju.

Zajedno s kolegama Antom Mišom i Sandrom Tomićem, koji rade u nogometnoj A-reprezentaciji Turkmenistana, Grdović se nakon zaustavljanja aktivnosti reprezentacija vratio u Hrvatsku.

- Ugovori su nam istekli 31.ožujka, ali nakon što se omogući nastavak natjecanja dogovorili smo razgovor s ljudima u Savezu oko daljnje suradnje. Moj posao tamo još nije gotov, mislim da imamo priliku kao domaćini Azijskih igara izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo i tako ostvariti cilj, a to je dobar rezultat kojim žele podići popularnost sporta, kaže Grdović, nekadašnji reprezentativac i dugogodišnji trener u hrvatskom futsalu.

Podijelio je i najupečatljivije dojmove života u Ashgabatu, glavnom gradu nekadašnje sovjetske republike Turkmenistan.

- Grad mi se svidio, novije je, modernističke gradnje, sav u bijelom kamenu i s obiljem fontana te širokim cestama. Kao i Zagreb, u podnožju je planine, dok je s druge strane, na svega 10-ak kilometara, početak pustinje Karakum. Zato ljeti temperature znaju biti jako visoke. Život je inače miran, stopa kriminala praktički ne postoji, a cijene su vrlo pristupačne, osobito za strance koji primaju plaće u dolarima. Doduše, velik je problem upravo crno tržište dolara, kaže Grdović, tvrdeći da glede tamošnjeg sporta vidi puno prostora za napredak.

- Sustav sporta gotovo da i ne postoji, iako im talenta ne nedostaje. Infrastrukturu imaju i financije im nisu problem, ali su vrlo zatvorena nacija i rijetko odlaze izvan granica svoje države, pa im nedostaje potrebno iskustvo jakih utakmica, zaključio je Grdović.

Cijeli razgovor možete poslušati u nastavku:

Robert Grdović, izbornik futsal reprezentacije Turkmenistana