Vječni kapetan na odlasku: Ponosan na svih 16 godina u Ciboni

Vječni kapetan na odlasku: Ponosan na svih 16 godina u Ciboni

Foto: HRT/Pixsell

Odluka o konačnom prekidu svih košarkaških natjecanja pod ingerencijom HKS-a zatekla je mnoge klubove i igrače. Jedan od njih je i Marin Rozić, ikona i dugogodišnji kapetan Cibone, koji se na ljeto planirao oprostiti od aktivnog igranja.

- Izgleda da mi ''bivši'' već sada stoji, jer očigledno se ove sezone košarka više neće igrati, kaže 37-ogodišnji Marin Rozić koji je već ranije najavljivao povlačenje s parketa.

- Na kraju prošle sezone odlučio sam da će mi ova biti posljednja, a ispalo je da je prekinuta ranije od očekivanja. Zamišljao sam drugačiji oproštaj, ali u pitanju je viša sila.

Viša sila ponukala je i čelnike Cibone na izvanredne mjere, pa su prošloga tjedna raskinuli ugovore s klupskim zaposlenicima, što je imalo velikog odjeka u javnosti.

- Nažalost, u medijima je to predstavljeno bombastično i dezinformacijski. Ne radi se ni o kakvom gašenju, već o privremenoj mjeri koja je prilično racionalna u ovom teškom razdoblju, kaže Rozić, koji je u međuvremenu nastupao i za hrvatsku reprezentaciju, a dres Cibone nije skinuo već nevjerojatnih 16 godina!

- Na kraju je tako ispalo, u Ciboni sam i počeo igrati. Kao da sam jučer došao u Zagreb, ali vrijeme čini svoje …

U početku karijere Rozić je bio član Zrinjevca i talijanskog Livorna, ali se umjesto nastavka inozemne avanture 2004. skrasio pod Tornjem.

- Moj je put bio drugačiji, ali barem sam po nečemu specifičan, danas će se našaliti, pa ukratko pročešljati svoj i Cibonin put u posljednjih 16 godina.

- Bilo je tu puno trenutaka za pamćenje, više lijepih nego onih drugih. Kad sam došao, Cibona je bila klub s milijunskim proračunom i imala velik značaj u regionalnim okvirima, a poslije smo prošli put od velikih financijskih problema do stabilizacije, iako treba realno zaključiti da u ovom trenutku Cibona više nije financijski moćna kao prije. Da, svašta sam prošao, ali sada mogu reći da sam zadovoljan i ponosan na svih 16 godina.

Među osvojenih sedam naslova prvaka, dva nacionalna kupa i titule pobjednika ABA lige, Roziću su dva trofeja ipak osobito značajna.

- Sigurno je svaki trofej drag na svoj način, ali osvajanje ABA lige 2014. bilo je senzacija i dogodilo se u Beogradu gdje nam nitko nije davao ozbiljne šanse. Prošle sezone pomeli smo Cedevitu u doigravanju i učinili ono što nitko dosad nije, osvojili prvenstvo bez poraza. Izuzetno sam ponosan na ta dva trofeja, jer pratila ih je posebno dobra kemija i atmosfera među nama. Najteži trenutak? Svakako ozljeda ahilove tetive i mučno razdoblje financijskih problema, ali to je arhivirano i neka ostane u arhivi.

U arhivi će, po svemu sudeći, ostati i igrački učinak Marina Rozića, koji ipak ne planira prekinuti vezu s košarkom.

- Treba znati kad je kraj, sve dalje bilo bi previše i ispod igračke razine koju smatram minimumom. Međutim, imam namjeru i želju ostati u Ciboni, razgovarao sam s ljudima u klubu i priča ide u tom smjeru.

A u kojem smjeru ide priča hrvatske košarke?

- U ovom trenutku to je teško reći. Nakon ove situacije s koronavirusom sigurno slijede gospodarski problemi i sport će biti izuzetno pogođen. Ne znam što nas čeka, ali situacija u hrvatskoj košarci nije bajna i siguran sam da će biti teže nego ranijih sezona. Trenutno ne znamo koliko će ovo trajati, preostaje nam da budemo strpljivi i nadamo se dobrim vijestima pa ćemo vidjeti što nas čeka, zaključio je Marin Rozić.

Cijeli razgovor možete čuti u nastavku:

Marin Rozić - završetak košarkaške karijere (razgovarao L.Magdić)