Zlatko Mateša: Sport se u Hrvatskoj sustavno ignorira

Zlatko Mateša: Sport se u Hrvatskoj sustavno ignorira

foto: HRT/Pixsell

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša, kroz razgovor s Lovorkom Magdićem u umaškom Stella Marisu prisjetio se početaka ATP turnira ''Plava Laguna Croatia Open'', ali se i dotaknuo operativne problematike hrvatskog i međunarodnog sporta.

Zlatka Matešu posebno smeta tretman države prema sportu, a na tu ga je temu potaknula obljetnica uspjeha naših nogometaša na Svjetskome prvenstvu u Rusiji.

- Dečki su napravili svoje, a mi svoje nismo. Užasno me žalosti da iz tog fenomenalnog rezultata nije proizašao nikakav infrastrukturni napredak. Državi je taj uspjeh donio veliki benefit, a ništa nije uzvraćeno. Kao i u slučaju ostalih sportova, ulaganja nisu u skladu s rezultatima koje ostvarujemo – rekao je Mateša, pa nastavio.

- Tu se radi o sustavnom ignoriranju sporta, iako je obaveza države da valorizira te rezultate kroz unaprjeđenje uvjeta rada naših sportašica i sportaša. Jasno je zašto oni nisu zadovoljni, treba li nam jasnija poruka od Eurostatovih podataka o izdvajanjima za sport, prema kojima je Hrvatska na začelju liste 28 članica Europske unije – zapitao se Mateša, dodajući da bi nova strategija sporta morala predvidjeti sredstva na razini prosjeka EU.

Unatoč tome naša zemlja, koja je na posljednjim Olimpijskim igrama osvojila 10 medalja, i dalje ima veliku sportsku perspektivu, kaže Mateša.

- Olimpijski program za Tokio odvija se bez prolema, Hrvatska će ostati pri vrhu kad se uzme omjer osvojenih medalja i ukupnog broja stanovnika – rekao je predsjednik HOO-a, koji se u ostatku razgovora referirao i na aktualnu organizacijsku problematiku velikih sportskih događaja.

Cijeli razgovor poslušajte ovog vikenda u emisiji Sport i glazba na Drugom programu Hrvatskoga radija.