Hrvatski radio

Drugi program

18:15 / 21.01.2022.

Autor: Nives Madunić Barišić

Crni snijeg

Kazališne tajne

Kazališne tajne

Foto: Dina Vukelić / -

Premijerno u emisiji KriK  - krimić i komedija na Drugom  u utorak 25. siječnja od 23. sata poslušajte  komediju Crni snijeg Mihaila Bulgakova. Ova nam radiodrama donosi preciznu, duhovitu i oštru sliku previranja, spletki i kaosa u ruskom kazališnom životu, a sve kroz iskustva mladog pisca uhvaćenog u zamku iskvarenog i koristoljubivog društva.   

Bulgakov

Bulgakov

Foto: - / -

Mihail Bulgakov oštro se poigrava s kazališnim svijetom svoga vremena, što se i te kako može primijeniti i na današnji ne samo kulturni milje nego na svaku instituciju. Prateći nastojanja i posrtaje mladog pisca, on nam podastire lepezu taštih, oportunističkih, naivnih, dramatičnih i lukavih karaktera u kojima prepoznajemo odsječke naše stvarnosti. Britka crna komedija, baveći se piscem koji tek treba doživjeti uspjeh u kazalištu, prokazuje lice i naličje institucije, a time i cijelog društva i ljudske naravi. Što je potrebno da bi pojedinac uspio? Kako se oduprijeti vanjskim silama i okolnostima? U režiji stalnog suradnika Gorana Ribarića i čvrstoj dramatizaciji dramatičarke i spisateljice Kristine Kegljen, oživljava se Bulgakovljev spisateljski duh, obogaćen za dimenziju suvremenosti. U naslovnoj je ulozi mladi perspektivni glumac Toma Medvešek, a u podjeli su i sjajni Linda Begonja, Igor Jurinić, Sreten Mokrović, Domagoj Janković, Goran Grgić, Lana Meniga i Mladen Vasary. 

Nakon emitiranja emisija će biti dostupna na poveznici Slušaonica

Mihail Bulgakov jedno je od najpoznatijih imena ruske književnosti. Bio je književnik, dramatičar i kazališni redatelj, a kraće je vrijeme radio i kao liječnik. Afirmirao se romanom o ruskom građanskom ratu Bijela garda, a velik uspjeh imala je i njegova dramska obrada pod naslovom Dani Turbinovih. Satira, humor, fantastika i groteska glavna su obilježja mnogih njegovih proznih radova, među kojima će svjetsku popularnost imati roman  Majstor i Margarita u kojem kritički obrađuje odnose slobodnoga pojedinca i totalitarne vlasti. Imao je tri žene, ali ni s jednom nije imao djece. Njegova posljednja žena, Jelena Šilovskaja, poslužila mu je kao inspiracija za lik Margarite u romanu Majstor i Margarita. Na romanu je radio godinama od 1920. pa sve do smrti s prekidom od deset godina kada je čak htio spaliti rukopis. Roman je objavljen tek posmrtno 1967. godine.

Tadašnje sovjetsko društvo izvrsno opisuje i u novelama u zbirci Đavolijada. Njegova su djela često cenzorirana i zabranjivanja jer su kritizirala sovjetski sistem i vladu. Sam Staljin , međutim, bio je veliki obožavatelj nekih njegovih djela, dok je druga oštro kritizirao. Obeshrabren cenzurama i zabranama, Bulgakov je 1930. napisao pismo Staljinu u kojem ga je molio za dopuštenje da emigrira iz Rusije. Staljin ga je osobno nazvao te mu u telefonskom razgovoru zabranio odlazak pa je tako Bulgakov ostao u Rusiji sve do svoje smrti 1940. godine.

Prijatelji su ga opisivali kao iznimno šarmantnu osobu. Bio je rado viđen na zabavama, a ljudima je često davao simpatične, ali pronicljive nadimke koji su osobu pratili do kraja života.Pavel Markov koji je s njim blisko surađivao rekao je da Bulgakov nije bio samo dobar dramatičar nego i izvrstan glumac koji je savršeno mogao odglumiti bilo koji lik iz svojih djela.

Među ostalim njegovim djelima ističu se pripovijesti Grimizni otok i Pseće srce; roman Život gospodina de Molièrea te drama Bijeg.

Bio je veliki obožavatelj Gogolja te je kao i on pokopan na Novodjevičjem groblju u Moskvi.


grob

grob

Foto: - / -

Emisija

KriK -krimić i komedija na Drugom

Komediografska ostvarenja, krimići i trileri s velikim udjelom izvornih radiodramskih tekstova domaćih autora. Ubojstva, intrige, preljubi i krađe, nesporazumi i nesretne ljubavi, problemi s inkasatorima i ostarjelim roditeljima, nezgodni stanodavci, nevjerojatni podstanari, sve su to teme KriK-a.

Poslušajte u Slušaonici