Hrvatski radio

Drugi program

13:32 / 30.12.2021.

Autor: Nives Madunić Barišić

Tko je bila autorica serija Cranford i Sjever i jug

Cranford

Cranford

Foto: - / -

Elizabeth Gaskell publici je poznata kao autorica romana po kojima su nastale serije kao što su nedavno emitiran Cranford s Judi Dench u jednoj od glavnih uloga te Sjever i jug i Supruge i kćeri.

Elizabeth Gaskell

Elizabeth Gaskell

Foto: - / -

Premda napisani potkraj devetnaestoga stoljeća romani Elizabeth Gaskell otkrivaju je kao hrabru i progresivnu književnicu koja je uvelike osporavala tradicionalnu ulogu žene u viktorijanskom društvu. Bila je aktivna humanitarka; njezini romani prenose mnoge poruke o potrebi društvenog pomirenja, boljeg razumijevanja između poslodavaca i radnika te između uglednih i izopćenih iz društva.

Slavu joj je još za života donijela biografija književnice i prijateljice Charlotte Brontë. Imala je širok krug prijatelja, među kojima su osim Charlotte Brontë bili i John Ruskin, Thomas Carlyles, Charles Kingsley i Florence Nightingale. Iako su dijelili mnoge umjetničke brige, Elizabeth je imala težak poslovni odnos s Charlesom Dickensom koji je, kao urednik, često želio mijenjati ono što je napisala. Elizabeth Gasekll imala je prirodni dar za pripovijedanje i Dickens ju je nazivao svojom 'dragom Šeherezadom'.

Početkom dvadesetog stoljeća njezino se pisanje činilo staromodnim i provincijalnim, ali danas se Elizabeth Gaskell rangira kao jedna od najcjenjenijih britanskih viktorijanskih spisateljica.


Izrod

Dramatizacijom pripovijetke Izrod o još jednom razmetnom seoskom sinu koji zbog svoje nepromišljenosti i želje za brzim usponom u visoko društvo izabire put kriminala predstavljamo ovu vrsnu književnicu radijskoj publici.

Emisija je premijerno emitirana 2012. godine a redatelj je bio Darko Tralić . U glavnim ulogama pojavljuju se Zvornimir Zoričić, Helena Buljan , Mirna Medaković i Filip Juričić.

Nakon emitiranja u utorak 04. Siječnja od 23 sata u emisiji KriK – krimić i komedija na Drugom emisiju možete pronaći na poveznici Slušaonica


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

KriK -krimić i komedija na Drugom

Komediografska ostvarenja, krimići i trileri s velikim udjelom izvornih radiodramskih tekstova domaćih autora. Ubojstva, intrige, preljubi i krađe, nesporazumi i nesretne ljubavi, problemi s inkasatorima i ostarjelim roditeljima, nezgodni stanodavci, nevjerojatni podstanari, sve su to teme KriK-a.

Poslušajte u Slušaonici