Hrvatski radio

Drugi program

Midnight Radio: Te mršave djevojčice

18.12.2021.

10:14

Autor: Nives Madunić Barišić

Midnight radio

Midnight radio

Foto: HRT / HRT

“Midnight Radio: Te mršave djevojčice” perspektivne dramaturginje i spisateljice mlade generacije Dore Golub atipičan je radijski krimić u kojemu se autorica uspješno poigrava s raznovrsnim žanrovima, aludirajući i na estetiku Zone sumraka a pozivajući se pri tome i na različite književne i pop-kulturne reference.


Midnight radio

Protagonisti ove slojevite noir radiodrame s elementima horora dvojica su zgubidana i propalih studenata. Jedan student upušta se u voajerske maštarije o misterioznoj djevojci koja živi u stanu iznad njegovog. Opsesivno praćenje svakog njezinog koraka i pokreta dodatno potiče njegovu imaginaciju i žudnju. Drugi student rezigniran je i krajnje ciničan. Mistični i nerazjašnjeni događaji zapleću radnju i odnose dvojice prijatelja, a bezimena se djevojka postavlja kao femme fatale. No, tko je uistinu ta nehotična suvremena muza?

Premijerno emisiju možete poslušati 28. prosinca od 23 sata na HR 2, a nakon emitiranja emisija će biti dostupna na poveznici Slušaonica

Režija Darija Harjačeka pojačava mračnu atmosferu ovog fantastičkog krimića podsjećajući na ugođaj kakvog gotičkog rock albuma. Poigravanje radijem kao medijem u samom tekstu a potom i izvedbi daje drugu dimenziju ovomu krimiću.


Dario Harjaček

Dario Harjaček

Foto: HRT / HRT

Dario Harjaček je dugogodišnji redoviti suradnik Dramskog programa Hrvatskog radija. Za režiju radiodrame “Potres” J. P. Kamova osvojio je prestižnu BBC-jevu nagradu za radiodramu u kategoriji najbolje europske radiodrame. Tijekom studija ispitna predstava "Adam i Eva" Miroslava Krleže, uvrštena je u program Eurokaza. 2005. godine u Varaždinu režira prvu profesionalnu predstavu, "Uništenje naroda" W. Schwaba, a nedugo zatim i predstavu "Tri sestre", u Teatru &TD u Zagrebu. Tijekom sljedećih godina Harjaček kao redatelj gostuje u Hrvatskom Narodnom Kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, Studiju za suvremeni ples, Dječjem kazalištu Dubrava, Zagrebačkom kazalištu mladih, GDK "Gavella", kazalištu KUFER, Ludens teatru te Teatru &TD. Veći broj predstava čine autorski projekti, predstave nastale prema dramskim tekstovima suvremenih hrvatskih pisaca (N. Mitrović, D. Špišić, R. Žulj, T. Štivičić) te predstave nastale prema predlošcima klasika filmske umjetnosti i suvremene proze (Jelinek, Bergman, Buñuel).

Dario Harjaček i Dora Golub već su ostvarili zajedničku suradnju u Kazalištu Virovitica na predstavi “Alabama” Davora Špišića 2020. godine.


DORA GOLUB

DORA GOLUB

Foto: - / -

 Dori Golub ovo je druga suradnja s Dramskim programom Hrvatskog radija gdje joj je već izveden tekst “Klasa iznad” u režiji Silve Ćapin, a kao dramaturginja radila je na brojnim predstavama, od kojih su mnoge nagrađivane (“Ćup” Tita Makcija Plauta, “Agnus Dei” Igora Goluba, “Kralj Ubu” Alfreda Jarryja, “2.14” Davida Paqueta, “Nevidljiva” Maje Pelević, “Seksi rublje” Michele Riml). Surađivala je s Montažstrojem i Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca te radi na predstavama “Trojica u Trnju" P. Pavličića (Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku) i “Škola za žene” J. B. P. Molierea (Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku). 2020. godine debitira kao kazališna redateljica predstavom za mlade “Antički underground: laž, istina i mit” u produkciji Kazališta Virovitica .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

KriK -krimić i komedija na Drugom

Komediografska ostvarenja, krimići i trileri s velikim udjelom izvornih radiodramskih tekstova domaćih autora. Ubojstva, intrige, preljubi i krađe, nesporazumi i nesretne ljubavi, problemi s inkasatorima i ostarjelim roditeljima, nezgodni stanodavci, nevjerojatni podstanari, sve su to teme KriK-a.

Poslušajte u Slušaonici