Hrvatski radio

Drugi program

10:12 / 18.12.2021.

Autor: Nives Madunić Barišić

Nestanak skupocjene kameje

Kameja

Kameja

Foto: muo / -

Arthur George Morrison (1863.-1945.) engleski je pisac i novinar najpoznatiji po realističkim romanima o životu u istočnom Londonu te detektivskim pričama pod utjecajem Arthura Conana Doyla. U slučaju nestanka skupocjene i u okružju bogatih kolekcionara slavne kameje (o kojoj je pripovijetku s engleskoga preveo i dramatizirao Mladen Kopjar) upoznat ćemo privatnog istražitelja Martina Hewitta, u interpretaciji Mladena Vasaryja, časnog antikvara Claridga kojeg glumi doajen našega glumišta Pero Kvrgić, kao i zagonetnog lorda Stanwaya kojeg interpretira Sven Medvešek. Profinjena režija Mislava Brečića donosi duhovit i poprilično romantičan svijet u kojem je bilo važno obraniti profesionalnu čast.

Kada je Arthur Conan Doyle ubio Sherlocka Holmesa u prosincu 1893. Godine nekoliko tisuća ljudi otkazalo je pretplatu na časopis Strand. S druge strane to je otvorilo mogućnost brojnim autorima da kreiraju svoje priče i stvore nove istražitelje, a jedan od njih bio je i Martin Hewitt kojega je stvorio Arthur Morrison 1894. Hewitt je uskoro postao drugi najbolji engleski detektiv.

Kameja Lorda Stanwaya tipičan je krimić potrage , a možete ga poslušati u utrorak 21. prosinca od 23 sata na HR2 u uobičajenom terminu emisije KriK – krimić i komedija na Drugom. Nakon emitiranja emisija će biti dostupna na poveznici Slušaonica


Za one koji ne znaju, kameje su reljefni ukrasi rezbareni u kamenu, školjci , koralju ili drugom materijalu pogodnom za rezanje , ali i u staklu u kojemu se izrađuju lijevanjem, a potom su umetnute u metalni okvr. Starinske kameje najčešće su izrađene od nekog poludragog kamena ahata i oniksa. Danas se izrađuju i od plastike.

Napoleonova kruna bila ukrašena kamejama s likovima antičkih bogova . Katarina Medici nosila je kameje s likovima antičkih božica, Marija Antoaneta skupljala je kameje s likovima Triju Gracija, a u novije vrijeme glumica Cate Blanchett pojavila se na Venecijanskom filmskom festivalu noseći ručno izrezbarene kameja naušnice.


Emisija

KriK -krimić i komedija na Drugom

Komediografska ostvarenja, krimići i trileri s velikim udjelom izvornih radiodramskih tekstova domaćih autora. Ubojstva, intrige, preljubi i krađe, nesporazumi i nesretne ljubavi, problemi s inkasatorima i ostarjelim roditeljima, nezgodni stanodavci, nevjerojatni podstanari, sve su to teme KriK-a.

Poslušajte u Slušaonici