Hrvatski radio

Drugi program

15:40 / 28.03.2022.

Autor: Nives Madunić Barišić

Rupa

Ivana Bodrožić

Ivana Bodrožić

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Pisati dobro za mene znači živjeti dobro, a živjeti dobro, ne znači uvijek živjeti lagodno. Napisala je na svojemu Facebook profilu nedavno književnica Ivana Bodrožić.

Nakon objave njezinoga kriminalističkog romana Rupa mnogi su dvojili oko njegove književne vrijednosti, napadali autoricu da je besramno iskoristila neke javne osobe i privatna poznanstva te stvorila roman kojim blati jedan grad i njegove stanovnike. Mnogi u književnosti nisu željeli vidjeti književnost nego su se bavili politikom i upisivali značenja onako kao su ih oni vidjeli.

Bez obziran na sve roman koji je objavljen 2016. godine proglašen je najboljim kriminalističkim romanom recentne domaće književne produkcije po izboru čitatelja - Nagrada Balkan Noir za 2017.


Nekoliko godina kasnije roman Rupa u Americi je objavio Seven Stories Press, a popratile su ga brojne izvrsne kritike, uključujući onu u New York Timesu, u kojoj zaključuju kako Bodrožić smjelo i uvjerljivo bilježi što je jedna zemlja odlučila zapamtiti, a što pak svjesno potisnuti – a sve u vrsnom prijevodu Ellen Elias-Bursać.

Romana je naposljetku uvršten na listu najboljih međunarodnih kriminalističkih romana 2021. godine prema izboru američkog portala specijaliziranog za žanrovsku književnost CrimeReads.

Top listu čini ukupno deset romana, među kojima je četvero europskih autora. Za roman 'Rupa', objavljen pod naslovom 'We Trade Our Night for Someone Else’s Day' u prijevodu Ellen Elias-Bursać, na CrimeReadsu ističu kako je riječ o knjizi koja je, tematizirajući traumu, osvetu i beznađe, 'u tolikoj mjeri noir koliko je to uopće moguće'.


listu najboljih međunarodnih kriminalističkih romana 2021. godine prema izboru  CrimeReads

listu najboljih međunarodnih kriminalističkih romana 2021. godine prema izboru CrimeReads

Foto: CrimeReads / -

Radijski krimić nastao prema istoimenom romanu Ivane Bodrožić vjerno prati radnju. Mlada novinarka Nora Kirin dolazi u grad u kojemu je rat ostavio velike tragove. Premda bi se trebala baviti tragičnim ubojstvom koje je rezultat preljuba što se dogodio između gimnazijske profesorice i maloljetnog učenika, Nora upada u kriminalnu priču u kojoj otkriva ubojicu vlastitoga oca.

Redatelj je Mislav Brečić; skladatelj Stanko Kovačić, dramatizacija Nives Madunić Barišić, a Igrali su: Antonija Stanišić Šperanda, Daria Lorenzi Flatz, Rakan Rushaidat, Darko Milas, Živko Anočić, Gordana Gadžić, Vlasta Ramljak i Boris Svrtan.

Emisiju koja je premijerno emitirana 2018.  možete ponovno poslušati 29. ožujka u redovitom terminu emisije KriK - krimić i komedija na Drugom, a nakon emitiranja emisija će biti dostupna u Slušaonici. Nije ovo nova knjiga, ali za mene i dalje sasvim nova percepcija romana ”Rupa” koji je u Hrvatskoj doživio svašta, a najviše prešućivanja. World Literature Today, jedan od najvažnijih internacionalnih časopisa za suvremenu književnost, objavio je jako lijep ogled

Ivana Bodrožić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

KriK -krimić i komedija na Drugom

Komediografska ostvarenja, krimići i trileri s velikim udjelom izvornih radiodramskih tekstova domaćih autora. Ubojstva, intrige, preljubi i krađe, nesporazumi i nesretne ljubavi, problemi s inkasatorima i ostarjelim roditeljima, nezgodni stanodavci, nevjerojatni podstanari, sve su to teme KriK-a.

Poslušajte u Slušaonici