Hrvatski radio

Drugi program

Svaki dan poslije ponoći Male forme na Drugom

19.12.2021.

09:16

Autor: Katja Šimunić

default error photo

U dubokoj noći, kad većina naših sugrađana spava, ipak mnogi radeći ili učeći ili jednostavno u očekivanju sna - slušaju radio. Zato vam skrećemo pozornost na ovaj zanimljivi termin kratkih dramskih formi koje svakoga, ali baš svakoga dana poslije ponoći na Drugom programu Hrvatskoga radija donose raznolike teme, od priča iz svakodnevnoga života, preko malih dokumentaraca, putopisnih bilježaka ili dramatizacija književnih djela.

U terminu poslije ponoći na Drugom možete poslušati dramatizacije svjetskih klasika poput Antona Pavloviča Čehova, Guy de Maupassanta, Virginije Woolf, Kate Chopin, Katherine Mansfield, i mnogih drugih, do domaćih književnika poput Ivane Brlić Mažuranić, Antuna Gustava Matoša, Janka Polića Kamova, Ulderika Donadinija, Ive Vojnovića, da izdvojimo samo neke od njih. Suvremeni pak pisci poput Ivane Gudelj, Romana Simića, Davora Mojaša, Kristine Kegljen ili Marka Pogačara, primjerice, u suglasju sa suvremenim ritmom i temama ispisuju naše tako prepoznatljive emocionalne dvojbe, samoće, obiteljska nesuglasja ili male stvari koje nas raduju, brinu, uzrujavaju, ushićuju. Višnja Biti i Nikica Klobučar, izdvojimo samo ovo dvoje vrsnih autora, u kratkim dokumentarnim formama vode nas u noćni lov na ribe ili u pekarnicu u kojoj se sprema torta od badema, u priče ljudi koji se s punim povjerenjem i iskrenošću prepuštaju njihovim mikrofonima.

Karakteristika susreta s našim kratkim dramskim formama jest da će vas na desetak minuta odvesti u svijet zamišljenoga, pomno ozvučenoga mikrokozmosa, u svijet u kojem kroz umjetnička nastojanja audiodramskih autora osluškujemo jedni druge.

Male forme se premijerno emitiraju na 1. programu Hrvatskog radija od ponedjeljka do srijede od 18.05, a reprizno se mogu poslušati i na 3. programu subotom prijepodne od 10:00, ali i svaki dan poslije ponoći na Drugom programu.

Želimo vam inspirativno slušanje i lijepu i ugodnu noć, a mnoge od malih formi koje se emitiraju u programu Hrvatskog radija dostupne su i za ponovno slušanje, kada i gdje to želite, u rubrici Male forme / Slušaonica.

Čujemo se!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Male forme

Desetominutne emisije namijenjene najširemu krugu slušatelja te otvorene širokomu spektru tema i žanrova: kratke dokumentarne i igrane radio drame, autobiografske kratke proze, eseji, putopisi, poezija.

Poslušajte u Slušaonici