Hrvatski radio

Drugi program

14:46 / 13.01.2022.

Autor: Nives Madunić Barišić

Vidio sam kako umireš

vidio sam kako umireš

vidio sam kako umireš

Foto: D. Špelić / -

Krimić kojega možete poslušati 18. siječnja u večernjem terminu od 23 sata u utorak na Drugom programu Hrvatskoga radija  Vidio sam kako umireš Danijela Špelića punokrvna je priča naše korumpirane stvarnosti . 

Djevojka je silovana i ostavljena da iskrvari. Tajanstveni posjetitelj ima podatke o davnom slučaju ubojstva i krađe. Kako su ova dva slučaja povezana i zašto u njihovu razotkrivanju može pomoći jedan mladi prometni policajac, saznajte u ovom iznimno dinamičnom krimiću u režiji Gorana Ribarića i izvedbi Živka Anočića, Matka Buvača, Matije Čigira, Franje Kuhara, Žarka Savića, Darka Stazića, Barbare Vicković, Dajane Čuljak I Pavla Fabijana Medvešeka.

Većina Vas već zna da nikada nisam bio baš previše blagonaklon prema njemu - ipak je riječ o romanu kojeg sam napisao sa svega 19 godina i koji će uskoro brojati 20 godina postojanja - unatrag posljednjih nekoliko mjeseci čak sam se poigravao s idejom da ga ponovo reizdam, doradim i uredim da bude kako treba - ali nakon što je otkupljen od strane HRT-a, ideja je otišla u zaborav jer bi ispravljanje rukopisa ustvari poništilo ono što mi drugi odavno govore (a ja ne slušam ) - da je priča dobra i napeta. Izgleda da su drugi stvarno bili u pravu.

Danijel Špelić na Facebooku

 Mladi policajac se iznenada nađe u zapetljanoj situaciji rješavanja slučaja silovanja i premlaćivanja mlade djevojke, ali stvari idu puno dublje od toga jer je isti događaj povezan sa prastarim ubojstvom i nestankom njegovog člana obitelji. Radnja je smještena u moj rodni Pakrac i danas mi ga je osobno zabavno pročitati jer opisane lokacije u njemu više ne postoje; grad se proširio i izgradio, pa čak ima neku sitnu povijesnu vrijednost u pogledu toga. Također, u utorak je napokon snimljena posljednja scena i filmske verzije "Uljeza", pa "Vidio sam..." tako tehnički postaje druga ekranizacija nekog od mojih romana. Ustvari prva jer će prije ugledati svjetlo dana.

Danijel Špelić

Danijel Špelić

Danijel Špelić

Foto: - / -

Danijel Špelić pisac je, kolumnist, amaterski filmski kritičar i scenarist. Kriminalistički prvijenac, "Vidio sam kako umireš", objavljuje 2001 godine. Drugi kriminalistički roman, "Kada ponoć otkuca" objavljuje 2003 godine nakon čega u 2009 slijede dva povezana kriminalistička romana, "Tamna strana: Izvan uobičajene rutine" i "Tamna strana: Kroz mračnu noć". Kao amaterski zaljubljenik u filmsku umjetnost, duži je niz godina pisao filmske recenzije koje je objavljivao na osobnom blogu posvećenom kultnim filmovima. Na nekoliko različitih portala objavljuje kolumne posvećene određenim dijelovima filmske povijesti, a 2014 godine napisao je, po motivima vlastitog romana, i scenarij za dugometražni igrani film. „Odjeci“ (2018.) i „Uljezi“ (2019.) njegovi su iskorak u horor žanr, da bi se s "Nestalom" (2020) vratio u kriminalistički. "Svjedok" (2021) svojevrsni je nastavak Nestale. Živi i radi u rodnom Pakracu, čije ga ulice, kako sam priznaje, redovito nadahnjuju u njegovim radovima.

knjige

knjige

Foto: - / -

Emisija će nakon emitiranja biti dostupna na poveznici Slušaonica

Emisija

KriK -krimić i komedija na Drugom

Komediografska ostvarenja, krimići i trileri s velikim udjelom izvornih radiodramskih tekstova domaćih autora. Ubojstva, intrige, preljubi i krađe, nesporazumi i nesretne ljubavi, problemi s inkasatorima i ostarjelim roditeljima, nezgodni stanodavci, nevjerojatni podstanari, sve su to teme KriK-a.

Poslušajte u Slušaonici